COMBATEREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE – OBIECTIV DE SECURITATE PUBLICĂ

Considerăm că există o legătură directă între urgențele climatice și sistemul economic actual, obsedat de o creștere fără limite, în fapt o creștere care sărăcește. Planeta este deja pe cale să înregistreze o creștere a temperaturilor globale cu mult peste 1.5 grade Celsius față de nivelurile de dinainte de industrializare. Într-un scenariu moderat pesimist pentru România,  în care ritmul de-carbonizării va fi foarte lent, temperatura pe timp de vară crește în medie cu aproape 7° C. Iar cantitatea de precipitații scade cu o treime din a doua jumătate a secolului. Iarna și primăvara la munte stratul de zăpadă va scădea, ceea ce va favoriza incendii forestiere vara. Odată cu creșterea de gaze cu efect de seră și creșterea temperaturilor, solul din sudul și sud-estul țării se deșertifică pe arii tot mai extinse. Orașele sigilate cu beton devin insule de căldură insuportabile. Oamenii vulnerabili vor muri în număr și mai mare din cauza valurilor de căldură, nu doar din cauza poluării orașelor.

Acest lucru nu este însă ireversibil! Trăim în secolul urgenței climatice, iar decada crucială pentru a menține creșterea temperaturii sub 2° C la nivel global este cea în care trăim! România trebuie să fie parte din această luptă globală, iar în spațiul politic trebuie aduși repede oameni care sunt conștienți de marile provocări ale momentului, capabili nu doar de un discurs radical schimbat ci, mai ales, de decizii adecvate, politice și economice, fundamentate științific.

Noi milităm pentru soluții juste la criza climatică. De aceea nu ne vom feri să adoptăm o abordare critică la adresa capitalismului neo-liberal, atunci când analizăm cauzele și consecințele crizei climatice.

Ne asumăm cu mult curaj și cu argumente raționale sarcina de a pune schimbările climatice în topul agendei publice a României, așa cum se întâmplă deja în alte țări. Suntem  în deceniul ultim în care mai putem opri drumul comun către un viitor scurt. Trebuie și putem să facem asta. Așa cum în fiecare familie ne ocupăm în primul rând de copiii noștri, la fel și în casa noastră comună, România, trebuie să construim o viață bună de trăit pentru generațiile care vin.

Am pierdut în 33 de ani cca 50 de miliarde de euro din cauza schimbărilor climatice, la care se adaugă alte cca 100 de miliarde cauzate de evaziunea poluatorilor. Vulnerabilitatea la riscurile climatice crește de la an la an.

În cazul schimbărilor climatice, nu mai trebuie să repetăm greșelile făcute, nici aici în România, și nici ne-luând în considerare la timp avertismentele oamenilor de știință în privința unei alte iminente pandemii.

Combaterea schimbărilor climatice trebuie să fie pe ordinea de zi a CSAT. Toate instituțiile cu rol de control și inspecție pe probleme de mediu trebuie să primească bugete duble și să facă parte din CSAT.

Propunem semnarea de către toate partidele a unui Angajament pentru Climă, un veritabil Acord Verde între forțele politice din România care să genereze un Pact Integrat privind Acțiunea pentru Reducerea Emisiilor nete de Carbon (PIAREC). Un Pact care să aibă la bază voința de a finanța soluții, nu probleme, pe un drum cât mai scurt pentru reușita tranziției verzi și atingerea neutralității climatice.

Susținem fixarea prin lege a anului 2050 ca dată limită pentru obținerea neutralității climatice în România, susținând procesul prin care să stocăm mai mult carbon și alte gaze cu efect de seră decât emitem.

Este necesară o instituție la nivelul guvernului care să acționeze unitar și să centralizeze toate acțiunile pentru climă.

Milităm pentru creșterea finanțării cercetării dedicate combaterii schimbărilor climatice, cercetare aplicată care ne poate livra inclusiv răspunsuri de ordin economic.

Combatem toate operațiunile de greenwashing, prin care acțiuni contra mediului sunt prezentate ca acțiuni favorabile sănătății mediului și oamenilor.

Combatem toate operațiunile publicitare toxice care încearcă să vândă produse neprietenoase cu mediul.

Combatem fake news-urile și teoriile conspirative care induc ideea că schimbările climatice sunt naturale și nu ne vor afecta existența pe Pământ.

Susținem înființarea Tribunalului de Mediu și a funcției de Procuror General de Mediu. Complexitatea criminalității de mediu trebuie să primească riposta cuvenită.

Propunem includerea Ecocidului în dreptul penal din România.

Credem în impunerea pentru toți actorii economici și instituționali a unor Rapoarte Etice Anuale privind Responsabilitatea socială și de mediu. Această responsabilitate trebuie să stea în centrul, și nu la periferia acțiunii Statului, companiilor sau societății civile.