VIITORUL VERDE ESTE MODELAT DE CURAJ – prima zi a Congresului EGP, 2-3 Iunie, Viena

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. VIITORUL VERDE ESTE MODELAT DE CURAJ – prima zi a Congresului EGP, 2-3 Iunie, Viena

Delegatia Partidului Verde(Verzii) formata din Rodica Barbuta, vicepresedinte, Silviu Dumitru, secretar general si Nicolaie Matei, vicepresedinte, participa la 37-le Congres al Partidului Verde European (EGP), 2-3 Iunie in Viena.

Astăzi, în sesiunea plenară a celui de al 37-lea Congres al Verzilor Europeni, speakerii au vorbit despre diferitele aspecte provocatoare ale tranziției către o Europă sustenabilă din toate punctele de vedere, dar și către o Europă a tuturor, în care toți cetățenii să se bucure de o viață mai bună, iar costurile tranziției climatice și energetice să nu fie suportate în principal de cetățenii obișnuiți. O tranziție justă și din punct de vedere social.

În alegerile din 2019, partidele verzi din Europa au câștigat o poziție mai importantă, atât la nivel European cât și la nivel national, în câteva țări unde au mai multe poziții în parlament și guverne. Există miniștri verzi în aproape toate sectoarele – transport, energie, industrie, mediu și niodiversitte, muncă și aiatență socială, cultură și arte.

Acest succes a permis promovarea la nivel european a unor documente programatice extrem de importante, menite să sprijine combaterea schimbărilor climatice, tranziția la o economie sustenabilă și susținerea democrației, amenințată de curentele extremiste și ultra-naționaliste.

Cele mai importante documente despre care au discutat vorbitorii sunt the Green Deal, the Low income promise, Repower UE și the Rule of Conditionality.

Dar, ca să putem pune în practică aceste documente în timpul scurt cerut de situația urgenței climatice, noi, Verzii, trebuie să facem și mai multe eforturi pentru ca măsurile preconizate să fie aplicate în toate țările europene, mai ales în acele țări unde domnește corupția, cum este cazul României.

Trebuie să facem eforturi pentru a contracara tendința ca miliardele de euro pe care UE le investește în tranziția climatică, energetică și economică și în susținerea categoriilor sociale cele mai greu afectate, să nu fie irosite în proiecte care, de fapt, amână lucrurile până va fi prea târziu și adâncesc inegalitățile sociale.

Pentru că forțele politice neo-liberale și lobby-ul susținut de companiile care nu vor să investească în transformarea verde sunt foarte active în a contracara inițiativele partidelor verzi.

La întrebarea cum putem face tranziția, răspunsul este: Avem deja toate instrumentele de care avem nevoie, ne mai trebuie doar voința politică!

Fiecare partid verde trebuie să colaboreze cu actorii din societatea civilă care gândesc similar cu verzii și cu toate mințile care pot găsi soluții la problemele complexe pe care le presupune tranziția.

De asemenea trebuie să facem efortul de a comunica mai mult, în special cu tinerii – să-i ascultăm mai mult, să-i luăm în serios, să-i implicăm mai mult. Să comunicăm mai mult și cu toate categoriile de oameni care, fie nu înțeleg pe deplin ce presupune pentru ei tranziția, fie nu mai au încredere în politicieni și cred că deja este prea târziu să mai facem ceva. Avem nevoie să obținem acordul tuturor.

Să facem presiuni pentru schimbarea ecologică a economiilor, susținerea energiilor verzi, transformarea sistemelor de transport, pentru prezenrvarea mediului și a biodiversității.

Și să nu uităm că schimbările climatice nu afectează doar Europa, ci sunt un fenomen global. Nu ne mai putem transfera costurile tranziției către țările mai sărace de unde provin materiile prime care ne susțin economia. Tranziția trebuie să fie justă nu doar pentru UE, ci pentru toate țările lumii.

Să nu uităm că așa-zisele avantaje ale accesului la combustibilii fosili furnnizați de o țară autocratică cum este Rusia au condus la războiul din Ucraina și la criza energetică cu care se confruntă astăzi toate țările din Europa. Nu mai putem accepta să fim dependenți!

Noi, Verzii, trebuie să ne angajăm și mai mult în politică, pentru că, altfel, problemele de mediu nu mai pot fi rezolvate la timp!

Trebuie să acționăm acum și să ne pregătim. Chiar dacă vom realiza acordul publlic și politic necesar, va trebui să fim pregătiți și pentru crizele care vor apărea în continuare, pentru că refacerea condițiilor climatice va cere timp. Trebuie să ne așteptăm și la noi valuri de migranți dinspre zonele calamitate.

Trebuie să investim acum fiecare picătură de energie pe care o avem pentru a avea succes la alegerile din 2024. Și să nu uităm că viitorul este modelat de curaj!

Rodica Bărbuță