Participarea reprezentanților Partidului Verde Verzii la congresul Verzilor Europeni de la Lyon

 1. Acasă
 2. Știri
 3. Participarea reprezentanților Partidului Verde Verzii la congresul Verzilor Europeni de la Lyon

Congresul extins al verzilor europeni de la Lyon 

Pentru că este greu să rezumi un eveniment atât de complex și interesant, am să încep cu câteva cifre. 

 • In 2024 Verzii europeni au împlinit 40 de ani de la înființare.
 • Tot în 2024, Partidul Ecologist din Franța, gazda congresului, a împlinit 40 de ani.
 • Le Palais du Congress, locul unde s-a desfășurat evenimentul are 16 săli de conferință.
 • 1000 de delegați și invitați au participat la congres. Dintre aceștia 468 de au fost delegați, dar doar 457 au avut drept de vot.
 • două noi partide sau alăturat la marea familie a verzrilor.
 • 12 sesiuni de training, cu teme foarte interesante, au fost oferite delegațiilor și invitațiilor. Ele au fost menite să ofere informații și idei echipelor care vor participa la alegerile europarlamentare.
 • Echipa oficiala a Partidului Verde din România, formată din Rodica Bărbuță și Silviu Dumitru, a participat și la 4 sesiuni de lucru: două în cadrul Green Anticorrupion Network și câte una în cadrul European Network of Green Seniors și în grupul țărilor non UE, care nu pot participa la alegerile europarlamentare, dar au nevoie de suportul EGP pentru a putea promova candidați în alegerile parlamentare din propria tara. Ei au dorit și să știe si cum pot contribui membrii lor din diaspora, cei care sunt rezidenți în țările Uniunii Europene la succesul alegerilor europarlamentare.
 • Un manifest al Verzilor europeni pentru alegerile din 2024, la care au lucrat mii de cetățeni europeni și reprezentanți ai unor organizații de nivel European cum ar fi Climate Action Network EU, European Trade Union, EU Youth Forum, New Economics Fountation și multe altele, care au contribuit cu idei și amendamente la Manifes, într-un proces care a durat aproape un an și a insumat mii de ore de muncă. Manifestul a fost votat de delegații partidelor verzi din țările europene și non-europene cu o covărșitoare majoritate de voturi. Chiar și amendamentele care au iscat discuții aprinse au întrunit peste 75% din voturile delegaților la congres. 
 • Si, in fine, 11 priorități ale EGP pentru alegerile euro-parlamentare și pentru viitorii reprezentanți ai EGP în parlamentul european + inca o prioritate, din cele 10 propuse, care va fi stabilită pe baza votului a zeci de mii de cetățeni europeni, care pot participa la procesul de votare din cadrul campaniei de consultare organizată de Tilt.

Manifestul votat de Verzii europeni reprezintă atât o viziune, o listă cu ce avem de făcut cat și un răspuns la problemele de astăzi, cu soluții pentru acest moment și pentru viitor.

In prezent, Manifestul votat la acest Congres este cel mai ambițios, comprehensiv și echitabil program politic al partidelor care se prezinta in alegerile euro-parlametare din 2024, un program care reprezintă unitatea voinței partidelor verzi din Europa.

Deviza cu care vor pleca Verzii în campania pentru alegerile europarlamentare este:

“Să ai curajul să pui oamenii și planeta pe primul loc”.

“Nu există o altă cale spre un viitor prosper decât să pui soluțiile pentru criza climatică și pentru problemele tuturor oamenilor împreună”,  a spus Chiara Martinelli, directoarea Climate Action Network EU. Este și o chestiune de justiție socială, deoarece cei mai marginalizați și săraci oameni, cei care nu contribuie prea mult la poluare, plătesc cel mai mare preț al crizei climatice provocată de modelul economic greșit, în care o mână de oameni se îmbogățesc peste măsură, fără să țină cont de natura pe care o distrug și de drepturile celor care contribuie la producerea bunăstării de care ei se bucură.

Vă chemăm pe toți alături de noi, Verzii, să facem posibil acest program, sa construim împreună această viziune a viitorului si să transformăm povestea disperării într o poveste a posibilului. CURAJ!