Partidul Verde (Verzii) solicită convocarea CSAT pe tema Schimbărilor climatice

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Partidul Verde (Verzii) solicită convocarea CSAT pe tema Schimbărilor climatice

Efectele schimbărilor climatice se văd tot mai clar, sunt mai prezente și mai grave decât ne-am așteptat:

– Incendii de pădure tot mai dese mătură zone extinse din întreaga lume de ani buni.

– Temperaturile extreme, seceta și vânturile fierbinți și uscate specifice deșertului Sahara se extind rapid spre nordul Africii și sudul Europei, amenințând cu deșertificarea chiar sudul Bulgariei și al României

– Foametea bântuie în țările africane, unde seceta și căldurile extreme împiedică obținerea vreunei recolte din solul uscat, ars de un soare nemilos. Iar foametea și lipsa de speranță împing milioane de oameni să migreze spre țări unde mai există hrană.

– Furtunile violente, urmate de grindină și ploi torențiale zguduie frecvent țări din sudul sau chiar centrul Europei, așa cum a fost furtuna teribilă care s-a abătut astă noapte asupra zonei din jurul orașului Milano, Italia. Iar la noi, furtunile violente și grindina distrug case, recolte și produc pagube imense.

– Ghețarii se topesc cu repeziciune, în timp ce nivelul mărilor crește și inundă părți importante de uscat, alungând oamenii din orașelor și de pe terenurile fermelor lor, spre zone mai ferite.

– Compoziția și temperatura apei oceanelor se modifică, ducând la moartea coloniilor de corali și alge care sunt leagănul și hrana a sute de specii de pești.

– Oamenii mor pe capete din cauza temperaturilor prea ridicate și a poluării și sunt total nepregătiți pentru a se adapta tuturor acestor schimbări, extrem de rapide și violente câteodată.

Încotro privești, pagubele sunt imense: Nici oamenii simpli și nici un guvernele, oricât de bogate ar fi, nu vor putea ține ritmul cu contracararea distrugerilor provocate de fenomenele climatice extreme. Soluția nu este decât una: măsuri de contracarare și/ sau adaptare atent gândite, la nivelul fiecărei țări.

Noi, Verzii, cerem din nou guvernului României să convoace CSAT pe tema schimbărilor climatice și să strângă o echipă de specialiști care să elaboreze un plan concret de măsuri, care să fie amendat și aprobat prin consens de toți actorii sociali interesați și susținut de un buget special.

Și cerem tuturor partidelor politice să ajungă la un consens și la un acord prin care să susțină necondiționat implementarea urgentă a planului de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.