Atunci când autoritățile statului ignoră prevenția rezultă haos și poluare

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Atunci când autoritățile statului ignoră prevenția rezultă haos și poluare

Haosul sonor din noaptea de Revelion și din foarte multe nopți dinainte ne-a pus tuturor nervii la încercare și a afectat oamenii bolnavi, copiii mici și zeci de mii de animale de companie și sălbatice. 

Dar urmările proastelor obiceiuri adoptate în ultimii ani, de a folosi explozibili care să facă BUM, au produs și victime și pagube serioase.

Am citit în comunicatul IGSU despre cât de mult au avut de lucru pompierii și SMURD în mini-vacanța de Revelion. Anul acesta au fost mai multe accidente rutiere, mai multe persoane care au avut nevoie de intervenții medicale de urgență (în special răniri provocate de manevrarea petardelor și artificiilor) și mai multe incendii, mai exact, 567, cu 23% mai multe față de anul trecut.

Chefliii ”glumeți” au dat foc nu numai mașinilor și caselor, ci și vegetației de pe un întreg munte, muntele Pietricica din Neamț.

Noi, Verzii, ne întrebăm pe bună dreptate: De ce nu se previn mai bine și din timp aceste excese, tragediile și poluarea care rezultă? 

De ce oamenii își pot face atât de ușor rost de materiale explozive atunci când legislația interzice atât comercializarea cât și manevrarea lor de către persoane fizice? De ce nu se controlează cu adevărat comercializarea acestor materiale? Și de ce poliția nu patrulează pe străzi pentru a-i prinde pe cei care terorizează comunități întregi cu bubuiturile lor timp de aproape două luni. Apoi am aflat răspunsul tot din comunicatul ISU. Erau ocupați să facă inspecție ”preventivă” la operatorii economici din HoReCa exact în perioada sărbătorilor. De ce se fac atât de târziu aceste inspecții, întrebăm noi?

Haideți să vă spunem tot noi, Verzii, ce înseamnă cu adevărat prevenția:

– controlul strict al comercializării materialelor explozive destinate sărbătorilor

– interzicerea utilizării localurilor și clădirilor fără avizul ISU și legiferarea răspunderii penale directe a inspectorilor care dau avizul (similar cu răspunderea arhitecților care proiectează clădiri), ca să prevenim corupția și tragediile ca cele de la Ferma Dacilor, Crevedia, Colectiv și altele.

plus inspecții ISU în clădirile și la operatorii economici care organizează evenimente cu public, derulate cu minim 1 lună înaintea desfășurării evenimentelor cu public, pentru a permite din timp corectarea problemelor și funcționarea normală a activităților.