Partidul Verde (Verzii), membru al Partidului Verde European, susține adoptarea Legii Restaurării Naturii la nivel UE

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Partidul Verde (Verzii), membru al Partidului Verde European, susține adoptarea Legii Restaurării Naturii la nivel UE

Europarlamentari ai Comisiei de Mediu au votat… împotriva Legii pentru Restaurarea Naturii

Acuzații fără precedent s-au auzit zilele acestea în plenul Parlamentului European, când europarlamentari ai Comisiei de Mediu au votat împotriva Legii pentru Restaurarea Naturii, punând sub semnul întrebării supraviețuirea acesteia. Legea prevede reabilitarea a 20% din habitatele degradate din Uniunea Europeană (suprafețele terestre și maritime) până în 2030.

Modificat deja printr-un șir numeros de amendamente, textul legii a primit, pe 27 iunie 2023, 44 de voturi pentru și 44 de voturi împotrivă, nereușind să adune majoritatea necesară promulgării. Inedita situație (niciodată până acum Comisia de Mediu a Parlamentului European – ENVI – nu a mai respins un articol din Pactul Verde European – European Green Deal) a aprins spiritele europarlamentarilor, întrunind deopotrivă critici vehemente și aplauze furtunoase.

Cea mai puternică opoziție a venit din partea reprezentanților Partidului Popular European. (PPE, cea mai mare formațiune din Parlament), care au spus că Legea pentru Restaurarea Naturii prezintă o amenințare la status-quo-ul actual, periclitând producția de alimente și perturbând lanțurile de aprovizionare, ceea ce într-un final se va traduce prin creșterea prețurilor alimentelor pentru consumatorii obișnuiți. Atitudinea conservatorilor este aceea de a proteja interesele oamenilor de afaceri și ale corporațiilor care activează în zonele ce degradează cel mai mult habitatele naturale: exploatările de resurse de orice fel (terestre și maritime).

În timp ce grija PPE se îndreaptă spere salvarea status-quo-ului actual, ecologiștii, ONG-urile de mediu, Partidul Verde și chiar reprezentanți ai marilor companii se tem că planeta noastră nu va mai avea un viitor: schimbările climatice cauzate de acțiunile antropice sunt deja pe drumul fără întoarcere. Astfel, temperaturile medii ale aerului la suprafața Globului au depășit, mai multe zile consecutiv, cu peste 1,5 grade Celsius nivelurile preindustriale; emisiile de carbon pe continentul nord-american au atins un nivel record de 160 de milioane de tone metrice; temperatura și poluarea oceanelor Pacific și Indian au depășit niveluri care și așa erau peste cele de siguranță, iar creșterea temperaturii apelor mărilor și oceanelor vor crea un cerc vicios care va contribui la creșterea temperaturii și pe continente, îndepărtând orice speranță că se va atinge obiectivul global de limitare a încălzirii globale, pe termen lung, la 1,5 grade Celsius.

Legea pentru Restaurarea Naturii va fi trimisă în plen în forma sa inițială, urmând ca votul decisiv să aibă loc în săptămâna 10-15 iulie 2023. Nu există garanții că va fi aprobată, ceea ce înseamnă că legea va fi dizolvată, iar alt proiect de lege similar nu va mai putea fi depus până după alegerile din vara viitoare, când se va fi pierdut deja un an – un an prețios pe care Terra nu îl mai are.

În cazul în care legea va fi aprobată, ea ar obliga fiecare stat membru al Uniunii Europene să vină cu măsuri de refacere a naturii: plantarea de copaci, crearea de spații verzi în orașe, înmulțirea populațiilor de albine, re-umplerea cu apă a lacurilor secate etc.

Între timp, Planeta-Mamă așteaptă. Timpul ei este veșnic, al nostru nu.

Surse: https://www.euronews.com/my-europe/2023/06/27/meps-vote-down-the-nature-restoration-law-throwing-its-survival-into-doubt

Schimbările climatice se apropie de punctul fără întoarcere – experți

Noi, Verzii din România suntem de partea Naturii și vom face tot ce ne stă în putință ca această lege importantă, parte a Green Deal, să fie aprobată. 

Susțineți alături de noi Natura. Veniți alături de noi să ne apărăm viitorul.