Verzii cer introducerea în Constituția României a Principiului Poluatorul Plătește, a dreptului la aer curat și combaterea Schimbărilor Climatice

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Verzii cer introducerea în Constituția României a Principiului Poluatorul Plătește, a dreptului la aer curat și combaterea Schimbărilor Climatice

Cerem introducerea în Constituți României a Principiului Poluatorul Plătește, a Dreptului fundamental al tuturor oamenilor la Aer Curat, precum și introducerea la capitolul Îndatoriri fundamentale pe cea de Protecție a mediului natural și de combatere a Schimbărilor Climatice.

Principiul poluatorul plătește pare a fi tot mai mult o chestiune consemnată doar pe hârtie. În prezent, doar 1% din bogații lumii poluează mai mult decât jumătate din restul populației globului. Acest lucru se întâmplă, proporțional și în România. 

Inegalitățile în poluarea mediului sunt și inegalități sociale.

Din păcate slaba capacitate administrativă a statului român în privința constrângerii poluatorilor de a-și respecta îndatoririle de protecție a mediului și de a-și plăti datoriile ne afectează pe toți.

Avem din ce în ce mai mulți bolnavi și tot mai multe decese datorate poluării apelor, solului și aerului, mai cu seamă în marile comunități urbane. 

În opinia noastră poluarea aerului are consecințe directe nu numai asupra sănătății oamenilor ci și asupra schimbărilor climatice. 

Bătălia pentru dreptate socială și justiție de mediu trebuie dusă împreună, forțe politice și societate civilă. Inclusiv prin presiune publică pentru ca dreptul la un aer curat să fie înscris în viitoarea lege fundamentală a țării.

Aplicarea fără ezitare a principiului poluatorul plătește (și el necesar a fi înscris în viitoarea constituție a țării) este una dintre soluțiile pentru protecția reală a mediului în România.

Din această perspectivă creșterea taxelor pentru cei care poluează este o consecință firească și obligatorie.

În absența acestui lucru putem afirma că toate catastrofele climatice către care ne îndreptăm sunt rezultatul libertăților excesive ale unei piețe manipulative, subordonate exclusiv profitului cu orice preț.