Silvia Dumitrache, copreședinta Partidului Verde Diaspora, a fost prezenta la Milano la evenimentul dedicat femeilor migrante

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Silvia Dumitrache, copreședinta Partidului Verde Diaspora, a fost prezenta la Milano la evenimentul dedicat femeilor migrante

„În interesul femeilor. Energie pentru schimbare – Migrațiile feminine în Italia – Căi de afirmare dincolo de vulnerabilități” s-a intitulat evenimentul dedicat femeilor migrante, inclusiv al femeilor din România, organizat luni, 12 iunie, de Municipiul 3 al Primăriei Milano.

La eveniment au participat reprezentanți instituționali, ai Institutului de cercetare S. Pio V din Roma, diplomați și reprezentanți ai comunităților de #migranți care se concentrează pe protecția femeilor și a persoanelor vulnerabile, în general.

La acest important și foarte apreciat eveniment, din partea României a participat și co-președinta Partidului Verde Diaspora, doamna Silvia Dumitrache în calitatea sa de președintă a Asociației Femeilor Române în Italia (ADRI) și co-autor al studiului, alături de reprezentanți diplomatici și ai asociațiilor specializate ale altor state precum Albania, Eritreea, Peru, Republica Dominicană. Din partea Consulatului General al României la Milano a participat doamna Lucica Tudoran, consul, care, în deschiderea evenimentului, a adresat salutul său instituțional.

Cu această ocazie a fost distribuit volumul cu studiul “Le #migrazioni femminili in #Italia. Percorsi di affermazione oltre la vulnerabilità”, realizat de Institutul de Studii Politice “S. Pio V” și de Centrul de Studii și Cercetare #IDOS, studiu care reprezintă principala de pe o reinterpretare a imigrației italiene din partea femeilor și care promovează opiniile femeilor asupra societății și #cultura #egalitatii de #gen.

În centrul reflecțiilor din acest studiu se află o ambivalență care se desfășoară între cei doi poli interpretativi ai afirmării și ai vulnerabilității: o combinație care pleacă de la recunoașterea deplină a protagonismului și puterii emancipatoare a migrațiilor feminine și care subliniază, în același timp, particularitatea și condiţiile dezavantajoase omniprezente care le condiţionează parcursul. Tocmai pentru a depăși această ambivalență, volumul oferă o perspectivă de analiză plurală care urmărește să surprindă versatilitatea experiențelor femeilor migrante și imaginea compozită a căilor lor migratorii. Această lectură sugerează o schimbare de perspectivă, oferind contribuții importante și în vederea transpunerii în termeni politici a reflecțiilor care au apărut în studiu.

Femeile au fost protagoniste ale imigrației străine în #Italia încă de la începuturile acesteia, dar condiția lor specifică a fost mult timp neglijată: asimilată cu cea a bărbaților sau identificată cu roluri marginale, pasive și stereotipe și expuse la mecanisme de #discriminare.

Dintre lucrătoarele de origine străină din Italia, aproape 9 din 10 sunt angajate în servicii (87,1%), iar jumătate sunt împărțite în doar 3 profesii (lucrătoare casnice, asistente familiale și angajați în curățenia birourilor și magazinelor), față de 12% din rândul tuturor străinilor și 45% din rândul italienilor. Astfel, în ciuda faptului că sunt mai bine educate decât bărbații, #femeile imigrate au mult mai puține șanse să găsească un loc de #muncă în concordanță cu calificările pe care le dețin: 42,5% dintre angajate sunt supra-educate, față de 25% dintre muncitorii italieni și 32,8% dintre #străini în general. În plus, acestea sunt mai expuse contractelor de muncă cu jumătate de normă, într-o proporție de aproape trei ori mai mare decât a bărbaților de origine străină (11,6%) și aproape dublu față de italience (16,5%). În consecință, ele primesc un salariu mediu lunar mai mic cu 29% față de italience și cu 27% mai mic față bărbații de origine străină), condiție care le plasează în categoria celor mai săraci, 20% din populație.

Astfel, deși femeile de origine străină exprimă un #protagonism autonom față de lumea masculină, ele rămân blocate între o puternică voință de #afirmare personală și o expunere cronică la condiții de #vulnerabilitate.

Intervenția doamnei Silviei Dumitrache s-a axat pe unele consecințele negative ale migrației economice asupra familiilor transnaționale, asupra copiilor rămași în urmă datorită plecării, forțată de nevoi, a părinților, a mamelor, la munca în străinătate. Corupția, sărăcia, politizarea excesiva a instituțiilor din România, precaritatea sănătății și învățământului, lipsa de politici publice care să susțină categoriile vulnerabile ale societății și absența măsurilor de relansare a economiei au determinat un dramatic exod al populației din România. Peste 5 milioane de cetățeni români muncesc și trăiesc în afara granițelor României, mulți dintre ei pierzându-și dorința de a mai reveni. De asemenea, doamna Dumitrache s-a referit și la lipsa de tutelare în ceea ce privește lucrătoarele domestice românce sau de altă naționalitate din Italia, multe dintre ele neavând un contract de muncă, nu pentru că legea la nivel național lipsește în Italia, ci pentru că de multe ori nu se respectă și nici controale nu se fac. Femeile migrante nu sunt reprezentate nici sindical și nici politic, în ciuda faptului că munca lor este considerată esențială, dar atat ele, cat și drepturile lor rămân invizibile atât în țara de origine, cât și în cea de destinație.

Tocmai acestei „prezențe absente” și neglijate în politicile de migrație, Centrul de Studii și Cercetare IDOS și Centrul „S. Pius al V-lea” au dorit să-i restituie atenția și vizibilitatea care li se cuvin prin publicarea unei cercetări revoluționare de acest gen, prima lucrare de această anvergură pe tema imigrației femeilor în Italia.

Silvia Dumitrache

Copreședinta Partidului Verde Diaspora