Rosa Domm, parlamentar german, un model de urmat

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Rosa Domm, parlamentar german, un model de urmat

În data de 9 August, trei membri ai Biroului Permanent Național ai Partidului Verde-Verzii s-au întâlnit la București cu doamna Rosa Domm membră în Parlamentul din Hamburg, unde este purtător de cuvânt pentru politica climatică și tranziția către mobilitatea verde, fiind și candidată pentru alegerile europarlamentare din partea Partidului Verde din Germania (Die Grune).

Din partea Partidului Verde, la întâlnire au participat Rodica Bărbuță, co-președinte, Silviu Dumitru, secretarul general și Victor Patrichi, vicepreședintele organizației București.

Doamna Rosa Domm a venit însoțită de un prieten, Patrick , care lucrează și el în Parlamentul European, în cabinetul unui euro-deputat din Die Grune.

Pentru a face discuția mai plăcută, i-am invitat pe oaspeții din Germania la o plimbare prin Muzeul Satului, și apoi la o masă cu specific românesc la o terasă din parcul Herăstrău.

Timp de câteva ore am discutat cu invitații noștri despre problemele cu care se confruntă România, în special cele legate de mediu și schimbările climatice, precum și problemele cu care se confruntă Partidul Verde și, în general toate partidele mai mici în mediul politic din România. În special despre corupție, lipsa resurselor de finanțare și a accesului în mass-media.

În lunga noastră discuție am abordat și alte teme legate de politica românească: transportul, dezvoltarea economiei, turismul, dezvoltarea urbană și problemele mediului rural, educația, sănătatea, problemele legate de discriminare, despre forța de muncă și, în special politicile de tineret și problema migrației forței de muncă spre alte țări europene.

Doamna Rosa Domm ne-a explicat că, pentru a se pregăti mai bine pentru rolul de viitor euro-parlamentar, a profitat de vacanța Parlamentului din Hamburg pentru a face un turneu prin țările din sud-estul Europei, unde să stea de vorbă cu reprezentanții partidelor verzi din fiecare țară. Înainte de a veni în România vizitase Cehia, Grecia și Bulgaria și, în drum spre casă urma să mai viziteze Ungaria, Atât ea cât și Patrick ne-au povestit ce văzuseră în țările vizitate, atât aspectele pozitive cât și problemele pe care le-au observat sau despre care au aflat din discuțiile cu colegii din partidele verzi.

Schimbul de informații prilejuit de această vizită a fost deosebit de util, pentru ambele părți, și sperăm să menținem legătura cu acești doi tineri politicieni, care sunt un exemplu de seriozitate în ceea ce privește pregătirea pentru rolurile pe care le joacă în politica țării lor și în cea europeană.

La finalul întâlnirii, i-am invitat pe cei doi tineri politicieni să viziteze centrul istoric al orașului București și, pentru următoarea vizită în România, i-am invitat să mergem împreună, pe jos sau cu bicicletele pe Via Transilvanica, pentru a putea vedea mai multe din frumusețile României și ospitalitatea specifică a oamenilor din zonele rurale care-și păstrează tradițiile.

A consemnat,

Rodica Bărbuță