Cel mai recent raport al Băncii Naționale a României atrage atenția asupra vulnerabilității structurale reprezentate de nivelul de educație scăzut al populației României. Documentul lansat joi arată că suntem pe ultimul loc la nivel european la nivelul de educație al populației.
Asta înseamnă că am reușit să scădem chiar și sub Bulgaria, țară pe care la alte capitole reușeam să o depășim. Un punct esențial pentru gradul de calificare al salariaților, unul care să asigure dezvoltarea economică a unei țări, este faptul că avem „cel mai redus procent de salariați cu studii terțiare în rândul statelor membre UE”.
„Nivelul de educație a populației, deși pe o tendință de îmbunătățire în ultimii 10 ani, clasează România pe ultimul loc la nivel european”. Peste 50 de mii de copii care au început clasa I acum 12 ani nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat, adică 24% din întreaga generație, fiind excluși din calcul cei peste 45 de mii care au urmat învățământul profesional de 3 ani și care au ales această rută ce nu se finalizează cu bacalaureat.
În decembrie anul trecut, un raport al UEFISCDI arăta că aproape jumătate dintre studenții care au început facultatea în 2015 au abandonat studiile. Dintre aceștia, 44% au renunțat după primul an.
În ţara care este pe primul loc în UE la abandonul şcolar, Iohannis a anunţat cu fast că “România Educată a devenit realitate”. Poate în visurile lui, pentru că realitatea îl contrazice. Educația din România e în colaps.