Planul Verzilor pentru a reduce impactul schimbărilor climatice
„Știința este clară. Limita de 1,5 grade este posibilă numai dacă în cele din urmă oprim arderea combustibililor fosili – nu doar reducem, ci mai degrabă îi eliminăm treptat, cu un interval de timp clar aliniat cu limita de 1,5 grade.” – spunea A Gutierez la COP 28.
Ei bine, în acest an, această limită de 1,5 grade a fost depășită, iar semnele că schimbările climatice se accelerează sunt vizibile în întreaga lume: temperaturi record, furtuni violente, ploi torențiale, inundații catastrofale, grindină mare cât pumnul, incendii de pădure extinse, deșertificarea terenurilor, secetă și perioade de caniculă prelungite care pun în pericol sănătatea oamenilor, animalelor, păsărilor, rezistența copacilor din păduri, parcuri și spații verzi și producția de hrană. Deja 30% din copacii din orașe au murit din cauza secetei și stresului termic.
La ultimele două conferințe COP specialiștii au atras atenția că, în curând pagubele produse de aceste fenomene vor depăși capacitatea financiară a oricărei țări de a le suporta, inclusiv capacitatea de suport a UE sau a ONU, ceea ce va duce la declin economic și haos social. La acestea, se vor adăuga și urmările creșterii migrației populațiilor dinspre țările calde, unde aceste efecte deja se resimt mult mai puternic.
Toate țările sunt chemate să elaboreze și să pună în practică planuri de măsuri naționale și locale care să ducă la atenuarea efectelor fenomenelor datorate schimbărilor climatice.
Este motivul pentru care noi, Verzii, cerem din nou președintelui și guvernului României să pună de urgență în practică Strategia și Planul Național pentru adaptarea la schimbările climatice elaborate în 2022.
Propunerile noastre pentru măsurile urgente din planul național (PNASC) sunt:
– Investiții în reîmpădurirea a tuturor suprafețelor unde pădurile au fost tăiate la ras, precum și a terenurilor degradate și extinderea suprafețelor de pădure cu minim 30% (preferabil cu specii rezistente la secetă și temperaturi ridicate).
– Limitarea drastică a tăierilor de arbori din păduri, indiferent de regimul juridic.
– Plantarea de perdele de arbori lângă toate autostrăzile, drumurile expres, șoselele și drumurile naționale și în jurul terenurilor agricole să devină obligatorie prin lege.
– Protejarea șoselelor și obiectivelor sociale și civile cu măsuri care să prevină alunecarea de pietre și teren, precum și măsurile care să reducă riscul de inundații catastrofale.
– Investiții mai mari în energia regenerabilă, inclusiv în producția de hidrogen verde pentru industrie și transportul terestru și naval, care să absoarbă surplusul de energie de la instalațiile fotovoltaice sau eoliene. Investiții în programul ”Rabla pentru sobe”
– Investiții mai mari în infrastructura și sistemele de transport terestru și fluvial, de mărfuri și pasageri, + susținerea costului biletelor de transport, pentru a încuraja utilizarea transportului public în detrimentul transportului cu autoturisme personale.
– Investiții mai mari în stocarea de rezerve de apă potabilă și instalații de irigații
– Modificarea prin lege a standardelor pentru construcțiile sociale și de locuințe, care să fie sustenabile, să includă sisteme de protecție termică, de recirculare a apei, de stocare a apelor pluviale, producția proprie de energie, parcaje etc.
– Încurajarea dezvoltării de ferme agricole ecologice, mai ales în sistemul agro-forestry
– Favorizarea comercializării de produse autohtone/ locale, ecologice, pentru a reduce circulația transportului auto de marfă și poluarea pe șosele și în localități.
Propunerile noastre pentru planurile locale (pentru orașe, comune), sub sintagma ”orașe/ localități verzi”:
– Eficientizarea transportului public (cu benzi unice, vehicule nepoluante, intervale mai scurte), interconectarea zonelor metropolitane și descurajarea utilizării autoturismelor proprii, mai ales cele poluante – în orașe să fie permisă doar circulația autoturismelor Euro 4 și 5, electrice și hibride
– Transportul de mărfuri în interiorul orașelor să fie asigurat doar de vehicule nepoluante (electrice, pe hidrogen)
– Investiții în stații de încărcare pentru vehiculele electrice și în parcări etajate/ subterane, pentru a reduce suprafețele betonate dedicate parcărilor.
– De-betonarea unor suprafețe cât mai mari din localități și umbrirea tuturor suprafețelor mari – șosele, piețe, parcări, stații, pereți timpan – prin plantarea de arbori, umbrirea cu copertine cu panouri fotovoltaice sau suprafețe verzi.
– Extinderea parcurilor și spațiilor verzi din toate localitățile până la norma de minim 33 mp/ locuitor. Plantarea de specii rezistente la secetă și temperaturi mari, plus renunțarea la suprafețele plantate cu gazon și înlocuirea cu plante perene, melifere, rezistente la secetă, pentru a asigura biodiversitatea și producția locală de miere.
– Investiții în instalații de apă (fântâni, pereți de apă), care purifică și răcoresc aerul.
– Toate localitățile să fie înconjurate de o centură verde extinsă – păduri peri-urbane, care să asigure un aer mai curat și să contribuie la reducerea temperaturilor și secetei.
– Mai multe investiții în eficiența energetică a clădirilor, în reabilitarea termică.
– Investiții în crearea de centre comunitare dotate cu instalații de climatizare, atât pentru a constitui un refugiu pentru persoanele vulnerabile, cât și pentru a oferi programe de educație, culturale, spații de socializare și dezvoltare de mici afaceri.
#ExtindemPădurile #EnergieVerde #TransportEficient #OrașeVerzi #Verzii