Pentru ce mai există principiul ”poluatorul plătește”, dacă în realitate, noi toți, plătim factura poluatorilor.”

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Pentru ce mai există principiul ”poluatorul plătește”, dacă în realitate, noi toți, plătim factura poluatorilor.”
Marius Lazăr, copreședinte Partidul Verde (Verzii):
“Plătim, noi, România, 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană pentru capacitatea redusă de a colecta și recicla ambalajele din plastic (mult sub jumătate din ceea ce generăm).
Nu avem nici la acest moment suficiente reglementări, proceduri de lucru și de control. Nu știm suficient de bine să măsurăm amprenta, impactul tehnic al plasticului de unică folosință în viața noastră și nu avem instrumente de planificare robuste pentru eliminarea acestuia.
Sistemul de garanție returnare este minunat, dar încă lipsește cu desăvârșire. În pofida unor pași instituționali pare că și ținta de 23 noiembrie 2023, când ar trebui să intre în funcțiune SGR, va fi ratată.
Sunt curios câți dintre producătorii, importatorii și comercianții de băuturi vor reuși pînă la data de 28 februarie 2023 să se înscrie corect (obligație legală, conform HG 1074/2021) în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare. Amenda pentru neînscriere este între 4000 si 8000 de euro. La cum se mișcă lucrurile pare insuficientă!…
Ambalajele trebuie să devină REPEDE resurse într-o economie circulară funcțională și în România. Altfel, riscul de creștere a spiralei poluării cu plastic e uriaș, iar povara unor noi sancțiuni financiare crește, nota de plată urmând să o suportăm noi toți.
Pentru ce mai există principiul ”poluatorul plătește”, dacă în realitate, noi toți, plătim factura poluatorilor.”