Partidul Verde cere salarii minime de existență, nu de subzistență! Susținem acordarea unui salariu de cel puțin 3000 de lei în baza coșului minim pentru un trai decent

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Partidul Verde cere salarii minime de existență, nu de subzistență! Susținem acordarea unui salariu de cel puțin 3000 de lei în baza coșului minim pentru un trai decent
Partidul Verde cere salarii minime

Partidul Verde (Verzii) cere salarii minime de existență, nu de subzistență, pentru un trai decent, bazate pe coșul minim corelat cu rata inflației.

Rata anuală a inflației a atins deja 15% (conform INS), fiind una dintre cele mai mari din UE!

Salariul minim din România este printre cele mai mici din Europa, cu puțin peste 1.500 de lei net, iar peste 2.7 milioane de contracte de muncă, adică 40% din total, sunt mai mici sau egale cu salariul minim.

Cum se vor descurca românii cu facturile la energie în iarnă și cu scumpirile galopante la alimentele de bază?

Avem dreptul la demnitate și la un trai decent. Parlamentul României a votat o lege care fundamentează salariul minim pentru un trai decent, dar Guvernul refuză să o pună în aplicare.

Printre inițiatorii legii, Lavinia Cosma, co-președinte PV, și Adrian Dohotaru, președinte executiv al PV, cer ca Guvernul să aplice legea! Amintim că la o inflație de 15% salariul minim net ar trebui să crească la aproape 3.000 de lei, potrivit coșului minim pentru trai decent. Mai precis: 2940 de lei net.

Coșul minim pentru un trai decent este stabilit printr-o metodologie realizată de experți de la Fundația Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții (ICCV) și Syndex România. Institutul Național pentru Statistică nu a calculat încă valoarea coșului, iar guvernul refuză să-l ia în calcul la fundamentare, în ciuda unei legi în vigoare.

#Verzii #NePasa