Vasile-Ovidiu Paul: “Întreaga clasă politico-economică trebuie coagulată în jurul ideii de dezvoltare durabilă”

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Vasile-Ovidiu Paul: “Întreaga clasă politico-economică trebuie coagulată în jurul ideii de dezvoltare durabilă”

În cursul zilei de miercuri, candidatul Partidului Verde la funcția de Primar al Municipiului Reșița a fost invitat în studioul Digi 24 la emisiunea “Proiect de țară”. Emisiunea poate fi vizionată accesând link-ul de aici. Redăm mai jos declarațiile reprezentantului nostru.

Reporter: Domnule Paul, glumind un pic, faptul că industria Reșiței a decăzut ajută ecologia.

Vasile-Ovidiu Paul: Este un trist și fals adevăr. Practic, industria gândită într-un anumit context ar putea ajuta partea ecologică. Ecologia nu se poate face într-o țară săracă cu oameni săraci. Din contră, ecologia costă. În primul rând, costă educația pentru a fi protector al naturii și vă contrazic afirmația. În Reșița se poate face ecologie dacă există voință.

Reporter: Știm că Primăria Reșița are probleme financiare foarte mari, că datoriile primăriei sunt mai mari decât bugetul său, cum s-ar putea ieși din această situație?

Vasile-Ovidiu Paul: În momentul de față bugetul Primăriei Reșița este de 124 milioane de lei iar datoriile depășesc 140 de milioane. S-a ajuns aici datorită proastei gestionări a administrației locale. Soluția poate veni din redeschiderea unor dosare, a unor contracte pe car eeu le consider frauduloase (și aici aș aminti contractul cu parcările, închiderea CET-ului și transformarea unor puncte termice în centrale termice de cartier – o investiție de 3 milioane de euro total aiurea, redeschiderea și reanalizarea dosarului privitor la transportul public pentru că redevența de 3000 de lei pe an mi se pare un contract rușinos – mult în defavoarea primăriei și a cetățenilor). Consider că Primarul, Consiliul Local, aparatul administrativ trebuie să fie în slujba cetățeanului și să urmărească interesul cetățeanului, nu interese meschine de grup sau de partid.

Revin la modul în care s- ar putea să mai recupera banii, Consiliul Local Reșița și Primăria Municipiului au o serie de mari datornici și aici aș aminti: combinatul siderurgic, UCMR, IMR, marile întreprinderi privatizate pe doi lei și falimentate pe parcurs. Aceste fabrici au în patrimoniu terenuri și clădiri care pot fi date primăriei în contrapartidă pentru datoriile acumulate și pot fi utilizate de administrația locală pentru o mai bună gospodărire. Aș pomeni chiar și de privatizări gen Turist Semenic în centrul orașului stă fostul hotel Semenic închis de foarte mulți ani în timp ce clădirea primăriei este supraaglomerată. Ar trebui fcut un pas pentru preluarea în patrimoniul administrației locale a acestui hotel și pentru a putea regrupa toate compartimentele primăriei cât mai apropiate între ele. În momentul de față Primăria Reșița își desfășoară activitatea în trei locații diferite și aflate la distanțe mari unele de cealalte. Dar pentru a putea face orice pas în această direcție trebuie, indiferent cine ajunge în funcția de primar, să coaguleze întreaga clasă politico-economică în jurul ideii de dezvoltare durabilă a Reșiței, este ultima șansă pentru acest oraș. Trebuie lăsate la o parte toate orgoliile, dorințele partinice sau financiare. Gândiți-vă că județul Caraș-Severin are Președintele Consiliului Județean urmărit penal, vicepreședinți în închisori, doi primari arestați și mulți alții în situații similare. Orașul acesta parcă este blestemat, niciodată nu a existat între Primar și Consiliul Local sau Consiliul Județean, în ultimii 20 de ani nu au existat decât bătălii interne care au dus la starea actuală a orașului.

Reporter: Ce ați face din funcția de Primar ca să aduceți investitori în Reșița?

Vasile-Ovidiu Paul: Credibilitate, seriozitate, fanatic al cuvântului dat. Aș relua legăturile cu acei investitori care au plecat din cauza șpăgilor care li s-au cerut, cum ar fi unul dintre investitorii care acum 7-8 ani a dorit să construiască o fabrică de ciment – avem resursele necesare acestei investiții: calcar, apă, gaz metan. Aș merge pe urmele celorlați investitori, dar – de asemenea – aș pune și eu mare bază pe forța de muncă. Trebuie reanalizată componenta forței de muncă, locurile de muncă aferente acestei foțe de muncă și oferirea locurilor de muncă acelora care acum sunt asistași social.

Reporter: Aveți dosar la DNA?

Vasile-Ovidiu Paul: Nu.

Reporter: Ce veți face dacă veți fi anchetat de o anchetă anticorupție?

Vasile-Ovidiu Paul: Demisia. Din prima secundă.

Reporter: Din câte partide ați făcut parte?

Vasile-Ovidiu Paul: E primul partid din care fac parte. M-am înscris în Partidul Verde în urmă cu patru ani și două luni.