Europa alege drumul spre un viitor verde
După peste 10.000 de ani de evoluție, civilizația umană a ajuns la o răscruce climatică:
Ceea ce vom face în următorii câțiva ani va determina soarta noastră, a tuturor, pentru milenii de acum înainte.
Raportul IPCC, Comisia Interguvernamentală despre Schimbările Climatice, care a reunit cei mai buni experți din întreaga lume, spune clar ce este în joc – TOTUL!
”Avem o fereastră de oportunitate care se închide rapid, pentru a ne putea asigura un viitor sustenabil în care să mai putem trăi cu toții. Opțiunile și acțiunile implementate în acest deceniu (adică până în 2030) vor avea impact acum și timp de mii de ani” spun experții. Criza climatică elimină deja vieți și mijloace de trai în întreaga lume, iar raportul spune că efectele viitoare vor fi chiar mai grave decât se credea.
Din fericire, parlamentarii europeni fac și alegeri bune. În cadrul acordului European GREEN DEAL, din 29 iunie, a intrat în vigoare noua lege europeană pentru combaterea defrișărilor, care va avea efect în întreaga lume, nu numai în Europa.
După unda verde obținută în aprilie în Parlamentul European, noul regulament* reprezintă acum un element fundamental în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității la nivel internațional – ambii fiind factori asupra cărora piața de consum europeană are și va avea un impact semnificativ.
* EU Regulation on deforestation-free supply chains
Deoarece noul regulament impune ca pe piața europeană să intre doar produse care au în lanțul de aprovizionare componente cu zero defrișări.
Asta înseamnă că, atunci când exportă sau introduc pe piața UE ulei de palmier, de sâmburi de struguri, soia, cafea, cacao, lemn și cauciuc sau produse derivate – cum ar fi carnea de vită, mobilier sau ciocolată –, companiile vor trebui să își exercite un angajament strict de a demonstra că aceste produse nu contribuie la defrișări sau la degradarea pădurilor.
Comisarul UE pentru mediu Virginijus Sinkevičius afirmă: „Toate țările vor putea să-și vândă în continuare produsele în UE, cu condiția să demonstreze că nu defrișează.
”Pădurile răspund nevoilor vitale și oferă locuri de muncă pentru milioane de oameni. Vom lucra cu partenerii noștri internaționali pentru a contribui la succesul acestui regulament.”
Producătorii și comercianții au la dispoziție 18 luni pentru a se pregăti și a intra în conformitate. Companiile vor trebui să confirme că produsele sau componentele produselor au fost produse pe terenuri care nu au fost supuse defrișărilor sau degradării pădurilor după 31 decembrie 2020.
Regulamentul se aplică în mod egal produselor din interiorul și din afara UE, iar întreprinderile mici vor beneficia de ajustări speciale, cum ar fi o perioadă mai lungă de adaptare.