Verzii solicită anchetarea și tragerea la răspundere a tuturor celor care i-au maltratat pe vârstnicii din azilele de bătrâni din județul Ilfov

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Verzii solicită anchetarea și tragerea la răspundere a tuturor celor care i-au maltratat pe vârstnicii din azilele de bătrâni din județul Ilfov

FLAGRANTE ÎNCĂLCĂRI ALE DREPTURILOR OMULUI ÎN INSTITUȚIILE SOCIALE DE STAT

Anchetele desfășurate de Centrul pentru resurse Juridice și Centrul de Investigații Media au adus din nou în atenția opiniei publice abuzurile, tratamentele degradante și încălcările drepturilor persoanelor adulte cu dizabilități fizice și mentale, precum și ale bătrânilor închiși (de multe ori împotriva voinței lor) în centrele sociale plătite din fondurile statului.

În aceste ”centre ale groazei” de lângă București mor anual între1.500 și 1.800 de persoane, dintre care multe în condiții suspecte. Dreptul la o viață decentă, la O hrană adecvată, la tratamente medicale, la viață socială, precum și ”dreptul la consimțământ – pentru internare, tratament, transfer – nu există. Accesul la justiție este blocat. Toată lumea tratează cu foarte mare lejeritate plângerile persoanelor cu dizabilități.,” spune Dna Georgiana Pascu, manager al programului pledoarie pentru Demnitate al CRJ.

Și, culmea tupeului, Gabriela Firea care, ca ministrul al familiei ar trebui să răspundă pentru ceea ce se întâmplă în aceste centre, dintre care unul situat chiar în localitatea ei de reședință și în managementul căruia este implicat și un membru al propriei familii, se arată preocupată doar de viitoarea ei carieră politică! Halal politician responsabil!

Noi, Verzii, cerem verificarea imediată a tuturor centrelor sociale din țară, precum și a centrelor de îngrijiri paleative unde sunt internați bolnavii de cancer în fază terminală și eliminarea din aceste centre a tuturor situațiilor de încălcări ale drepturilor omului similare cu cele constatate de CRJ și CIM în cele trei centre de lângă București:

Privări arbitrare de libertate și sechestrare de persoane.

Lipsa tratamentului adecvat și accesul în comunitate asigurat persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale;

Lipsa accesului la justiție

Condiții improprii de viață, lipsa igienei personale, lipsa accesului la produse de îngrijire personală, condiții generale de igienă precară, inclusiv infestare cu ploșnițe, gândaci etc.

De asemenea, noi Verzii, cerem pedepsirea exemplară a tuturor celor vinovați de astfel de fapte, inclusiv a responsabililor din instituțiile de avizare, monitorizare și control a acestor centre.

#JustițieSocială #DrepturileOmului #DreptatepentruPersoaneleVulnerabile