Verzii luptă pentru protejarea pădurilor României

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Verzii luptă pentru protejarea pădurilor României

Guvernul condus de PSD și PNL, precum și parlamentarii acestei coaliții toxice au pornit în acest an un asalt fără precedent asupra pădurilor României.

În timp ce dezbaterea în Parlament a noului Cod Silvic s-a prelungit datorită problemelor sesizate de specialiști și societatea civilă, parlamentarii au izbutit să treacă Legea 215/ 2023 care prevede că, tuturor celor cărora le-au fost luate pământurile în urma naționalizării din 1950 să li se ofere ca despăgubire parte din pădurile care s-au aflat dintotdeauna în proprietatea statului.

Specialiștii estimează că pădurile naționale vor pierde o suprafață imensă, de aproximativ 1, 2 milioane de hectare, repartizate aleatoriu.

Acest fapt va duce la o fărâmițare a suprafețelor de pădure, la și mai multe abuzuri și tăieri ilegale, precum și la pierderea stabilității și funcționalității ecosistemelor de pădure, și așa afectate de managementul defectuos și tăierile ilegale de până acum.

Noi, Verzii, propunem guvernului o soluție mai bună.

NU retrocedări în natură din pădurile noastre, ci compensarea financiară a celor prejudiciați de naționalizare.

NU ne fărâmițați și distrugeți pădurile! Sunt bunul nostru, al tuturor, nu numai al unor șmecheri! Distrugerea pădurilor va însemna și regres economic, diminuarea fertilității solurilor agricole prin deșertificare, precum și mult mai multe pagube provocate de viituri.

Pădurile sunt singura barieră în calea schimbărilor climatice care ne afectează pe toți.

Aerul curat și un mediu propice vieții este un drept constituțional al fiecărui român.