Partidul Verde este singurul partid politic din România membru al Partidului Verde European, reprezentat prin Grupul Verzilor în Parlamentul European. Partidul Verde din România are drept de vot în cadrul Consiliului “European Green Party”, forul lărgit de conducere al Verzilor Europeni, care se întrunește de două ori pe an.
Formațiunile care își doresc să se integreze în acest organism politic pan-european trebuie să respecte o serie de criterii prin care să își demonstreze filiația verde-ecologistă, inclusiv unele de integritate. În ciuda faptului că în România există și alte grupuri politice care se autointitulează ecologiste, până acum doar Partidul Verde a reușit să îndeplinească rigorile pentru a fi acceptat în rândul Verzilor Europeni.
Aceste rectificări trebuie menționate ori de câte ori reprezentanții Partidului Ecologist Român vor încerca să aducă atingere imaginii Partidului Verde. Suntem conștienți că declarațiile președintelui Onuț Dănuț Pop vin în contextul apropierii alegerilor locale, dar orice fals în declarații trebuie taxat cu promptitudine.
Ideea unei singure formațiuni verzi la nivel național a fost unul dintre obiectivele importante ale PV. Cu toate acestea PER a avut mereu o strategie confuză pe teme importante de mediu (vezi cazul Roșia Montană) și a persoanelor care sunt susținute și promovate (vezi cazul candidatului PER la primăria Zărnești, Gheorghe Lupu, care vrea să înlesnească construcţiile în Parcul Naţional Piatra Craiului sau cazul candidatului PER la primăria Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, fost pușcăriaș, condamnat definitiv în două cazuri de corupţie la închisoare cu executare).
Astfel de decizii au determinat în decursul timpului ca o serie de organizații ale PER să își dea demisia în bloc și să își continue misiunea de reînverzire a României alături de Partidul Verde. În Timiș, Verzii au cinci consilieri în trei localități și obiectivul pentru alegerile locale este ocuparea a 8-10 poziții de consilier și a unei poziții de primar.7