Verzii din Balcani vor crea un mecanism de supraveghere a problemelor de mediu

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Verzii din Balcani vor crea un mecanism de supraveghere a problemelor de mediu

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc la Sofia o întâlnire între principalii reprezentanți politici, jurnaliști și organizații neguvernamentale care vizează problemele de mediu din zona Balcanilor. Evenimentul petrecut în capitala Bulgariei pe durata a două zile s-a numit ”Establishing a Transboundary Watchdog Mechanism for Environmental Problems for Green Political Parties and NGOs on the Balkans”.

Acțiunea a fost organizată de către Green European Foundation (GEF) și partenerii locali (Partidul Verde din Bulgaria – Zelenite și organizația BlueLink). Din România au fost la fața locului Silviu Dumitru (Secretar – Partidul Verde), Ciprian Ciocan (Institutul Verde) și în cadrul unei videoconferințe Paul Radu (coordonator RISE Project). Reuniunea a adunat participanți din patru țări din regiune – Bulgaria, România, Republica Moldova și Macedonia.

Vecinătatea celor patru state implică și similitudini la nivelul problemelor de mediu cu care ne confruntăm. De aceea, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la imperativitatea în angajarea de campanii comune de combatere a dezastrelor ecologice cu care se confruntă întreaga regiune. De asemena, s-a stabilit ca prim pas identificarea celor mai ardente situații în care trebuie intervenit, alegerea unui studiu de caz specific și angajarea într-o campanie de comunicare complexă prin care să mărim gradul de conștientizare a populației, empatizarea cu subiectul, luarea de măsuri legale, consilierea juridică și găsirea de soluții accesibile societății civile pentru remedierea sau rezolvarea cazului.