Verzii cer un buget mai mare pentru dezvoltare

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Verzii cer un buget mai mare pentru dezvoltare

“Domnule Ciolacu, v-am întrebat ce veți face cu banii pe care-i tot împrumutați.

Să vă dăm noi o idee – investiți-i acolo unde aduc cel mai mare profit. În educație și cercetare, nu în ”politicieni” jalnici, care mai așteaptă câte o pomană ca să vă voteze. 

Fiecare leu investit în educație se regăsește înmulțit de minim 10 ori în economie. Investiția în cercetare-inovare este chiar mai profitabilă. E cazul să țineți cont de aceste adevăruri.

Sistemul nostru de învățământ este nu numai subfinanțat cronic, dar și deficitar, în sensul că nu formează competențele cerute de economia modernă, în permanentă evoluție tehnologică. Învățământul trebuie nu restructurat, ci reinventat pentru a putea pregăti forța de muncă competitivă, necesară pentru toate noile meserii din domeniile emergente ale unei economii bazate pe energia verde, economie circulară, producție sustenabilă și inovație.

Această reinventare presupune atât formarea formatorilor, cât și o finanțare corespunzătoare. Pentru ca toți copiii și tinerii, nu doar jumătate din ei, să aibă acces la o educație de calitate. 

Cât despre cercetare-inovare, economiștii spun cu claritate un singur lucru: 

– Guvernul care nu este de acord cu investițiile în cercetare și inovare, investiții ce pot permite progresul economic prin propriile forțe și dezvoltarea socială nu face altceva decât să direcționeze capitalul național și talentele spre alte națiuni.

Și asta faceți voi cam de mult!

Verzii cer guvernului ca în proiectul de buget pentru anul 2024 să prevadă acel 6% din PIB pentru educație și minim 3% pentru cercetare-inovare.” – Rodica Bărbuță copreședinta Partidului Verde Verzii