Verzii au protestat împotriva propunerilor nocive la codul Urbanistic și Legea Spațiilor Verzi propuse de PSD-PNL

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Verzii au protestat împotriva propunerilor nocive la codul Urbanistic și Legea Spațiilor Verzi propuse de PSD-PNL

NU NE LUAȚI SPAȚIILE VERZI! 

NU NE LUAȚI ȘI AERUL PE CARE-L RESPIRĂM!

COALIȚIA TOXICĂ PSD-PNL ORCHESTREAZĂ UN NOU ATENTAT LA SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Prin cele două propuneri legislative strecurate la sfârșit de sesiune parlamentară – Codul urbanistic și Legea spațiilor verzi, care ciopârțesc legile existente – parlamentarii PSD-PNL încearcă să legitimeze devastarea puținului spațiu verde care a mai rămas în orașele României și haosul urbanistic creat de construcțiile ilegale sau care nu se conformează normelor.

Protestul societății civile de luni, din Piața Victoriei, la care am participat și noi, i-au făcut să retragă Codul urbanistic de pe ordinea de zi de marți.

Dar au revenit cu amendamentele toxice din acest Cod, introducându-le în Legea spațiilor verzi, care a intrat tot marți în Comisia de mediu.

Faptul că aceste amendamente și legea nu au întrunit voturile membrilor comisiei nu i-a oprit. Pur și simplu au încălcat regulamentul Parlamentului, înlocuind unul din membrii comisiei care votase împotrivă cu un membru PNL, pentru a obține majoritate și a putea introduce legea pe ordinea de zi de astăzi.

Dar reluarea protestului nostru astăzi dimineață, în fața Parlamentului, i-a pus pe gânduri, așa că au retras de pe ordinea de zi și Legea spațiilor verzi.

Iată care sunt cele mai grave amendamente introduse în Codul urbanismului și Legea spațiilor verzi:

anularea protecției spațiilor verzi proprietate privată (cca 50% din cele existente în București), deschizând posibilitatea schimbării funcțiunii acestora în terenuri construibile;

PUZ-urile ar putea fi aprobate din nou de primăriile de sector, nemaiexistând o coordonare la nivelul capitalei;

reducerea limitelor de distanță dintre clădiri, ceea ce constituie un atac la intimitatea persoanei și familiei;

posibilitatea depășirii normelor de înălțime prin realizarea de supraetajări abuzive.

Oare cum s-o fi gândit Ciucă că un oraș betonat și haotic va atrage turiști și acele venituri de minim 10% din turism cu care se lăuda?

Noi, Verzii, am fost prezenți și vom fi în continuare prezenți la toate acțiunile de protest pentru a apăra dreptul oamenilor la spațiu verde, la aer curat, la sănătate, la locuire decentă.

Dar și dreptul de a locui într-o capitală armonios construită, prietenoasă cu copii, cu vârstnicii, cu familiile.

Rodica Bărbuță – copreședinta Partidului Verde (Verzii)