Apa reprezintă principala resursă a secolului 21 și ea trebuie protejată.
Deși România are una dintre cele mai bogate rețele de râuri din Europa, multe din acestea mor sufocate, deoarece mult prea mulți oameni, administrații locale și ”investitori” le tratează nu ca pe surse valoroase de viață, ci ca pe niște lăzi de gunoi sau locuri unde pot deversa dejecțiile sau apele industriale poluate.
Un Raport al Agenției Europene a Mediului arată că doar 44% din apele de suprafață mai sunt în condiții bune. Iar mineritul, agricultura industrială și alte activități economice, precum și proasta administrare a sistemelor de canalizare și de gestiune a gunoiului ne omoară râurile, singurele surse de apă potabilă.
Temperaturile extreme fac ca ecosistemele reprezentate de râuri să fie și mai vulnerabile în fața atacului poluării, limitându-le capacitatea de a se auto-curăța.
Seceta duce la scăderea debitelor râurilor – anul 2022 a fost un semnal de alarmă.
Noi, oamenii suntem cei care generează aceste catastrofe, care pot fi prevenite.
În anul 2023 nu mai putem trata râurile ca în Evul Mediu, fără să plătim un preț imens prin deteriorarea sănătății mediului și a oamenilor.
Noi, Verzii, cerem guvernului, ministerelor mediului, industriei, agriculturii, dezvoltării, precum și Gărzii de mediu să:
– instituie un control cât mai strict în ce privește dotarea și buna funcționare a sistemelor de management al deșeurilor din fiecare localitate, ale stațiilor de epurare ale localităților și instalațiilor industriale și agricole
– să nu mai avizeze nici un proiect de investiție industrială sau agricolă care să nu fie dotat cu cele mai bune instalații de filtrare a apelor, aerului și de management al deșeurilor – și să controleze buna funcționare a acestor instalații
– să crească semnificativ toate amenzile pentru poluarea apelor de suprafață și a pânzei freatice
De asemenea, cerem tuturor administrațiilor publice:
– să nu avizeze nici o construcție, particulară sau publică fără a asigura soluțiile ecologice de management al apelor uzate.
– să controleze toate construcțiile existente în ce privește sistemele de deversare
– să aplice amenzi usturătoare tuturor celor care deversează apa uzată menajeră direct în apele de suprafață sau care aruncă gunoaie în râuri, lacuri, sau pe malul acestora.
Este timpul ca administrațiile publice și statul român să adopte o poziție mai puternică pentru apărarea apelor curgătoare – până nu este prea târziu!