Silvia Dumitrache, copreședinta Partidului Verde Diaspora, a semnat Scrisoarea deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă pentru a lua măsuri concrete de eficientizare a luptei împotriva traficului de persoane

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Silvia Dumitrache, copreședinta Partidului Verde Diaspora, a semnat Scrisoarea deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă pentru a lua măsuri concrete de eficientizare a luptei împotriva traficului de persoane

Scrisoare deschisă către Premierul Nicolae Ciucă 

Măsuri concrete de eficientizare a luptei împotriva traficului de persoane în România.

De mai bine de 15 ani, România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni UE victime ale traficului de persoane. Grupările de infracționalitate organizată sunt în continuă creștere și acționează tot mai sofisticat, unele fiind conectate la rețele internaționale puternice. Ultimul Raport al Comisiei Europene subliniază faptul că România are cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane (2.880 victime identificate). La fiecare 1 milion de locuitori România are 74 de victime. Numărul copiilor români traficați în UE a crescut de 10 ori în 2 ani.

Guvernul a adoptat recent Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, document criticat de societatea civilă din cauza suprapunerii de competențe și incoerenței procedurilor de referire a victimelor minore. Consiliul Economic și Social a oferit, în marea sa majoritate, un aviz negativ. 

Reprezentantul sindicatelor polițiștilor din România a solicitat, alături de reprezentanți ai societății civile, un aviz negativ. Cu toate aceste, Guvernul a decis adoptarea Mecanismului în forma inițială, fără amendamente, ceea ce face ca recunoașterea și protecția victimelor să fie un proces foarte centralizat la nivelul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, care nu este o instituție independentă în România, ci subordonată Ministerului de Interne.

Mai multe ONG-uri specializate în combaterea traficului de persoane au transmis o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă, prin care cer Guvernului, în regim de urgență și până la rediscutarea în Consiliul European a acceptării României în Spațiul Schengen, implementarea unor prevederi legale adoptate în 2016, care sunt blocate politic, prin care activitatea DIICOT ar putea fi considerabil  îmbunătățită.

Vă invităm să citiți apelul și măsurile propuse de ong-uri, scrisoarea deschisă fiind semnată și de Silvia Dumitrache, copreședinta Partidului Verde Diaspora, în calitatea sa de președintă a Asociației Femeilor Românce din Italia.

Scrisoare deschisă a ONG-urilor care luptă împotriva traficului de persoane: Ce măsuri concrete trebuie luate pentru eficientizarea proceselor