Poluare masivă în Marea Neagră

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Poluare masivă în Marea Neagră

Poluare masivă a Mării Negre

Rușii au aruncat în aer zilele trecute barajul de la Kakhova, inundând zone largi din bazinul râului Nipru și poluând apele râului și ale Mării Negre pe o arie largă.

De la distrugerea barajului, marți, apele au transportat și 150 de tone de ulei de mașină și alte reziduuri industriale, alături de resturi ale barajului, ale caselor și acareturilor dărâmate de viitură, de animale moarte și chiar mine pe apele râului Nipru până în Marea Neagră.

Asistăm la unul din cele mai mari dezastre industriale și ecologice din ultimii zeci de ani. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a lipsit zeci de mii de oameni de energie și apă curată și a provocat daune masive mediului.

Apele poluate au distrus zonele de deltă ale râului Nipru și vor provoca efecte pe termen lung, încă imposibil de evaluat, asupra ecosistemelor din Marea Neagră.

Nu știm încă dacă apel Mării Negre de pe litoralul românesc sunt poluate și reprezintă un pericol pentru turiști. Așteptăm ca specialiștii de la EcoMar să facă măsurători.

Oamenii de știință caracterizează acțiunea armatei ruse ca fiind un ECOCID

De aceea noi, Verzii din România, alături de alte partide verzi din Europa susținem crearea la nivelul Europei a unui procuror specializat pentru crime de mediu.

Un astfel de procuror ar putea deschide procesul împotriva Rusiei pentru ecocid, chemând responsabilii pentru această crimă în fața Curții Europene de Justiție.

Verzii cer Justiție de mediu!

#NuRăzboiului #NuEcocidului #Verzii