PARTIDUL VERDE VERZII susține cele 12 priorități ale Verzilor Europeni

 1. Acasă
 2. Comunicate
 3. PARTIDUL VERDE VERZII susține cele 12 priorități ale Verzilor Europeni

CELE 12 PRIORITĂȚI ALE VERZILOR EUROPENI

adoptate în 4 Februarie  2024 la Congresul de la Lyon

 1. Acordul verde și social pentru Europa 

Vom demara un plan masiv de investiții în valoare de cel puțin 200 de miliarde de euro pe an pentru a proteja oamenii și planeta. Acest plan va asigura tuturor mijloace de trai și va construi o economie prosperă. Investiția se va îndrepta către extinderea transportului public și reducerea prețurilor biletelor, amplasarea de panouri solare pe toate acoperișurile și crearea de milioane de noi locuri de muncă bune în sectoare precum construcții, energie și transport. Investiția în surse regenerabile și izolarea locuințelor va însemna facturi mai mici la energie. Programul nostru ”Garanția energetică” este menit să asigure faptul că energia este accesibilă și că nicio gospodărie vulnerabilă nu are energia întreruptă. 

Acest plan va fi finanțat în mod echitabil prin impozitarea mai mică a lucrătorilor și impozitarea mai mare a celor mai bogate firme și persoane fizice, prin eradicarea subvențiilor pentru combustibilii fosili și prin utilizarea finanțării la nivelul UE. 

 1. Acțiune climatică! 100% energie regenerabilă până în 2040 

Costurile arderii combustibililor fosili cresc pe zi ce trece. Europa trebuie să deschidă calea către un viitor fără combustibili fosiie. Construirea unui sistem de energie 100% regenerabilă până în 2040 va proteja clima și va crea două milioane de noi locuri de muncă. Va însemna mai puține evenimente meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură și, prin urmare, va aduce un viitor mai sigur pentru toți. Acest obiectiv are sens și din punct de vedere economic. Energiile regenerabile sunt cea mai ieftină formă de energie, în timp ce dependența de combustibilii fosili scumpi au cauzat criza costului vieții. Pentru țările care încă nu pun în aplicare acest plan, costul inacțiunii doar va crește. Vom înceta să adăugăm combustibil pe foc prin eliminarea treptată a tuturor subvențiilor pentru combustibilii fosili începând cu 2025. O UE neutră din punct de vedere climatic va fi mai competitivă și nu va mai fi ostatica dictatorilor străini. 

 1. Locuri de muncă bune și salarii corecte pentru toți 

În a doua economie din lume, nu putem accepta că muncitorii se luptă să-și facă rost de cele necesare și să trăiască în sărăcie. După ce au suportat ani de prețuri ridicate, lucrătorii europeni merită un salariu decent și o parte echitabilă din profit. Vom lupta pentru un venit minim la nivelul UE suficient pentru a ține oamenii departe de sărăcie, indiferent dacă sunt angajați în muncă sau nu au acces la un loc de muncă. Vom face asigurarea europeană de șomaj permanentă pentru a proteja lucrătorii în vremuri de criză economică. Sindicatele sunt actori esențiali pentru a obține salarii mai mari și condiții mai bune pentru lucrători. Ei sunt aliații noștri și vom lupta pentru drepturile lor și pentru rolul lor democratic esențial. Vom îmbunătăți condițiile de muncă și ne vom asigura că tranziția verde nu lasă niciun lucrător în urmă. Vom lupta pentru recunoașterea ca lucrători a celor care lucrează pe platformele online și vom interzice stagiile neplătite. 

 1. Restaurăm natura, protejăm biodiversitatea 

Trebuie să readucem natura la o mai bună capacitate de susținere și să restabilim prețioasele ecosisteme amenințate de astăzi. Vom opri dispariția speciilor și vom proteja cel puțin o treime din pământul și marea Europei, inclusiv zonele umede, pădurile, râurile și lacurile. Luptăm pentru o Uniune Europeană fără poluare, cu aer respirabil, apă curată și bunuri de consum fără substanțe toxice. Vom ține pesticidele periculoase, cum ar fi glifosatul, departe de câmpurile noastre. 

 1. Asigurăm locuințe la prețuri accesibile pentru toată lumea 

Toată lumea trebuie să aibă o casă confortabilă, caldă iarna și răcoroasă vara. Vom lupta pentru a pune capăt exploziei chiriilor, vom investi în locuințe publice și accesibile și vom sprijini controlul chiriilor acolo unde este necesar pentru a proteja chiriașii. Un program de renovare la scară largă va reduce sărăcia energetică și va proteja pe cei mai vulnerabili. Tinerii suportă greul chiriilor mari și creșterii prețurilor caselor. Trebuie să ne asigurăm că își pot începe propria viață, cu case la prețuri accesibile și toate condițiile necesare pentru o viață independentă. 

 1. Mâncare sănătoasă, fără pesticide, la prețuri corecte 

Ne dorim ca alimentele sănătoase, la prețuri corecte să devină o realitate în Europa. Milioane de europeni se luptă cu creșterea prețurilor la alimente, în timp ce marile afaceri agricole continuă să ne otrăvească corpurile cu pesticide și antibiotice și să ne polueze solul și apa. Vom lua a treia parte din bugetul UE cheltuit astăzi pentru agricultura industrială și vom investi în agricultura durabilă, făcând alimentele sănătoase mai accesibile, la prețuri echitabile atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Vom pune capăt speculațiilor care obligă oamenii să se înfometeze în timp ce comercianții obțin profituri record. 

 1. Opriți cruzimea împotriva animalelor! Opriți Mega Fermele și Transportul animalelor pe distanțe lungi.

 Animalele merită îngrijire și protecție. Vom lupta pentru bunăstarea animalelor, alături de milioanele de europeni care au semnat inițiative cetățenești europene care cer încetarea practicilor de exploatare. Ne angajăm să interzicem megafermele cu comportamente crude, utilizarea cuștilor în creșterea animalelor și fermele de blană. Vom limita transportul de animale și vom pune capăt transporturilor de animale vii pe distanțe lungi, în camioane și nave. 

 1. Noi ne plătim taxele. Miliardarii și multinaționalele trebuie și ele să plătească o cotă echitabilă. 

O economie înfloritoare pune oamenii și planeta pe primul loc, nu corporațiile și pe cei ultra-bogați. Ajutarea celor mai vulnerabili și investițiile în protecția climei și a mediului sunt situații de urgență care nu mai pot fi ignorate, așa că sistemul nostru fiscal nedrept trebuie reformat. Vom introduce un impozit minim pe câștigurile de capital și un impozit pe avere la nivelul UE, precum și măsuri pentru eliminarea evaziunii fiscale de către multinaționale. Trebuie să oprim tendințele de profit cu orice preț care duc la creșterea prețurilor, cu ajutorul unor taxe excepționale și al unei taxe pe tranzacțiile financiare. Impozitarea corectă va reduce povara fiscală asupra lucrătorilor, astfel încât aceștia să poată avea mai mulți bani în portofel la sfârșitul lunii. 

 1. O Europă puternică pentru a proteja democrația, drepturile și libertățile fundamentale

Reacția de orientare politică spre extrema dreaptă ne face doar mai hotărâți: Verzii vor apăra democrația europeană și statul de drept. Ne vom asigura că, de fondurile publice beneficiază toți cetățenii, nu autocrații și prietenii lor corupți. Vor fi luate măsuri rapide pentru a preveni încălcările legislației UE. Vom continua lupta pentru transparență și integritate și împotriva corupției. Vom continua să luptăm neobosit împotriva tuturor formelor de discriminare și de ură. Toată lumea din UE trebuie să fie protejată de infracțiunile motivate de ură și de discursurile instigatoare la ură. Vom apăra dreptul de a protesta și de a lupta împotriva incriminării activiștilor și organizațiilor societății civile. Vom construi un sistem de azil uman care să susțină drepturile omului și să nu incrimineze persoanele aflate în mișcare (emigranții). Vom primi oameni care caută ajutor cu umanitate și solidaritate, nu cu frică. 

 1. O Europă Feministă: Corpul tău, alegerea ta! 

Trebuie să demontăm tendințele patriarhale și să construim o societate justă din punct de vedere rasial. Fiecare are dreptul de a face alegeri cu privire la propriul corp, de a decide pe cine iubește și de a-și exprima identitatea. Vom susține autodeterminarea și autonomia corporală prin garantarea accesului la recunoașterea legală a genului, la asistență medicală specifică trans și la contracepție. Vom garanta accesul la avort sigur și legal și vom recunoaște drepturile sexuale și reproductive drept drepturi fundamentale. Luptăm pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor de pretutindeni și vom spori sprijinul pentru victime. Ne vom asigura că bărbații și femeile sunt plătiți în mod egal pentru aceeași muncă și vom continua să luptăm pentru egalitatea deplină între bărbați și femei în toate domeniile muncii și vieții publice.  

 1. O Europă Unită pentru Pace și Securitate 

Uniunea Europeană s-a născut ca un proiect pentru pace și securitate și așa trebuie să rămână. În vremuri de autoritarism și război în creștere, Europa trebuie să vorbească cu o singură voce. Autocraților nu li se mai poate permite să țină UE ostatică și să o împiedice să stea alături de parteneri pentru pace, drepturile omului și multilateralism. Veto-urile naționale trebuie să înceteze, astfel încât UE să poată lucra eficient în politica externă și în alte domenii cheie. Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană și trebuie să o susținem în continuare. UE trebuie să fie pregătită să primească noi membri și să ajute țările candidate să se pregătească pentru aderare. UE trebuie să-și asume responsabilitatea ca actor de consolidare a păcii. Acest lucru este mai important decât oricând în Orientul Mijlociu. 

Tranziția verde a fost întotdeauna o chestiune de securitate. Devenirea independentă energetic, construirea unei economii circulare și obținerea unui control mai mare asupra tehnologiilor vitale și a lanțurilor de aprovizionare ne vor face independenți de autocrați și, prin urmare, mai siguri. 

 1. Prioritatea votată de cetățenii Europei – poți alege una dintre cele zece opțiuni de mai jos, care să devină cea de a 12-a prioritate a Verzilor Europeni, votând, aici:

https://www.citizenschoice.eu/?utm_campaign=In-person+event+promotion&utm_source=hs_email&utm_medium=email

– Apă curată

– Detoxificarea algoritmilor rețelelor sociale

– Interzicerea zborurilor cu jet-uri private

– Reintroducerea trenurilor de noapte

– O Europă pentru artiști

– Dragostea e dragoste

– Luăm în serios sănătatea mintală

– Egalitate în programul ERASMUS+

– Fără tăieri de buget pentru Educație și Sănătate

– Protejați dreptul la protest