Încheierea celui de al 37-lea Congres al EGP, Viena 2023

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Încheierea celui de al 37-lea Congres al EGP, Viena 2023

 

Revenim cu vești de la Congresul EGP din Viena.
Delegații Partidului Verde, Verzii au participat în după-amiaza celei de a doua zile de congres la o sesiune plenară cu tema ”Tranziția justă: Spre o economie verde și Uniune socială, unde s-au dezbătut pe larg problemele identificate, schimbarea de paradigmă în filozofia UE, precum și câteva din soluțiile general valabile, discutate în cele trei sesiuni de lucru la care am participat de dimineață – Industria verde, Piața de energie și electricitate, Extinderea UE și Incluziunea socială.
Așa cum am promis, vom discuta mai pe larg aceste lucruri într-un alt articol.
În cea de a doua sesiune de lucru de după-amiază delegații partidelor verzi din Europa au votat lărgirea echipelor de lucru ale EGP, amendamentele la cele 11 moțiuni și rezoluții pe care vi le-am prezentat pe scurt în articolul anterior (pentru cei interesați, ele sunt dicponibile pe site-ul EGP) și, de asemenea s-au votat candidaturile celor 4 partide care au aplicat pentru a deveni membre ale EGP.
Partidul LIVRE din Portugalia a obținut statutul de membru cu drepturi depline, iar partidele PAN din Portugalia, Vesna-Zelena Stranka din Slovenia și Parbeszed Ungaria au devenit membre-asociate.
Prin urmare, familia verzilor europeni s-a îmbogățit ieri cu 4 noi membri. Toată lumea i-a felicitat cu căldură pe delegații noilor membri EGP, iar bucuria tuturor s-a prelungit până târziu în noapte la masa festivă oferită de gazde, Partidul Verde din Austria, care a avut loc pe un vas ancorat pe Dunăre.
Am avut astfel ocazia să socializăm și să ne distrăm împreună cu colegii din alte țări și cu cercetătorii din think-tank-ul E3G din Bruxelles, Belgia, care au prezidat lucrările celor trei ateliere de lucru la care am participat în dimineața celei de a doua zile de congres.
Ne-am despărțit promițând că ne vom revedea în curând și, că până atunci cu toții ne vom strădui să atragem alături de noi cât mai mulți actori sociali și să ne facem astfel vocile auzite în țările noastre.
Următoarele congrese ale EGP vor avea loc luna decembrie (în format online), pentru pregătirea campaniilor de alegeri la nivel european și național, iar în perioada 2-4 februarie 2024 va avea loc la Lyon o sesiune extraordinară lărgită, pentru pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European.

Rodica Bărbuță si Silviu Dumitru, împreună cu Terry Reintke (mijloc), copreședinte Grupul Verzilor din Parlamentul European

Împreună cu delegația Moldovei, Ucraina, Virgil Bitu de la verzii englezi si Gabriel Ursescu, activist civic din delegatia Suediei.