Guvernul planifică să ne îndatoreze și mai mult în 2024!

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Guvernul planifică să ne îndatoreze și mai mult în 2024!

Alianța toxică PSD-PNL demonstrează încă o dată cât de nepricepuți sunt în ale guvernării. Au venit în fața Parlamentului cu un proiect de buget pentru anul 2024 prost croit, bazat pe venituri nerealiste, mărite din pix. 

Așa cum spun specialiștii din Consiliul Fiscal, gaura din bugetul din 2024 va fi uriașă, de peste 105 de miliarde de lei, mai mare cu peste 20 de miliarde, față de cele 85 de miliarde deficit estimat în acest proiect. 

A fost atât de prost elaborat, încât însuși Marcel Ciolacu a trebuit să recunoască greșeala și să vină astăzi cu o ordonanță de urgență pentru a-l corecta.

Bugetul 2024 nu este doar nerealist în ceea ce privește veniturile dar, fiind an electoral, partidele de la guvernare nu s-au grăbit să reducă cheltuielile pentru aparatul administrativ, deja mult prea umflate. 

În loc să scadă, și cheltuielile pentru pensiile speciale cresc cu 14%. 

Promisa creștere a pensiilor obișnuite este nesustenabilă, lipsesc din buget cele 10 miliarde de lei necesare.

Nu s-au prevăzut deloc bani pentru spitale noi. Nu vor fi bani pentru Planul Național de combatere a cancerului, iar bugetul CNAS va fi insuficient.

Bugetul educației a fost din nou ciuntit, s-au alocat doar 8,7% din bugetul consolidat, în loc de 15%. S-au tăiat cheltuielile pentru masa caldă și transportul gratuit.

Pentru autostrăzi și alte proiecte mari de investiții s-au alocat prea puțini bani.

Inflația estimată este mai mică decât cea reală și au modificat PNRR pentru a se muta baniii care trebuiau să meargă spre investițiile mari la cheltuieli bugetare. 

Din nou vor crește taxele pentru antreprenori, prin urmare nu vor putea crește salariile celor care muncesc în mediul privat. 

Dar vor crește TVA-ul și prețurile pentru toată lumea.

Această construcție superficială a bugetului bazată pe date false și orientată spre atragerea de voturi, va conduce la un proces inflaționist galopant și la presiune socială pe guvernul din 2024. 

În aceste condiții, Partidul Verde Verzii consideră ca fiind total nerealist și contraproductiv pentru economie acest buget al anului 2024 propus de guvern, construit pe o previziune de creștere economică de 3,4%, o inflație anuală medie de 6% și un deficit de doar 5% din PIB. 

O adevărată rușine pentru un guvern așa-zis social-democrat + liberal.

Rodica Bărbuță copreședinta Partidului Verde Verzii