Consumând responsabil ne putem salva banii proprii și totodată ne putem construi un viitor mai sustenabil.
În această perioadă a sărbătorilor Pascale mulți românii cumpără mai mult decât pot consuma, iar la scurt timp după terminarea acestor sărbători mii de tone de alimente ajung la gunoi. Risipa alimentară este deja un fenomen binecunoscut în România, iar majoritatea ambalajelor, fie ele din sticlă, plastic sau alte materiale ajung la gropile de gunoi sau direct în natură.
Conform statisticilor România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente.
Pentru noi, Verzii este important ca risipa alimentară și în speță poluarea mediului să fie diminuate sau chiar stopate prin:
– Crearea unor campanii de conștientizare a populației prin care să fie prezentate dezavantajele risipei alimentare. Există o slabă informare a populației la efectele pozitive pe care le are stoparea risipei alimentare.
– Constituirea unor bănci de alimente ce pot fi folosite de UAT-urile din România pentru a ajuta familiile vulnerabile.
– Realizarea unui plan național de construire în fiecare localitate din România a unor puncte de colectare selectivă a deșeurilor. De prea multe ori deșeurile ce pot fi reciclate ajung la gropile de gunoi sau chiar în natură că urmare a faptului că marea majoritate a localităților mici și medii nu au nici măcar un punct de colectare selectivă a deșeurilor.
– Afișarea pe eticheta produselor alimentare, într-un mod foarte vizibil, a termenului de valabilitate și afișarea faptului că produsul poate fi donat cu cinci zile înainte de expirarea termenului de valabilitate pentru a fi folosit la o bancă de alimente, ca hrană pentru animale sau compost.