COMUNICAT DESPRE DEZBATERILE DE LA  Al 38-LEA Congres al EGP 2 decembrie

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. COMUNICAT DESPRE DEZBATERILE DE LA  Al 38-LEA Congres al EGP 2 decembrie

Verzii europeni se pregătesc pentru campania alegerilor europarlamentare din 2024, unde speră să obțină mai multe locuri în PE decât în prezent, pentru a putea promova schimbările în politicile energetice, industriale și sociale de care avem nevoie pentru a construi o Europă mai sustenabilă, mai justă, mai feministă, pentru a putea proteja natura, clima și calitatea vieții tuturor oamenilor.

Având în vedere crizele multiple și interdependente cu care ne confruntăm astăzi, vrem să realizăm viziunea verzilor pentru un mâine mai bun. Vrem să luptăm pentru a proteja democrația, drepturile omului și libertățile civile. Vrem să lucrăm la nivel european și în fiecare țară pentru drepturi egale, locuri de muncă decente pentru toți, sisteme alimentare reziliente și sănătoase, orașe locuibile și o Europă diversă, primitoare și prosperă.

”Campania care ne așteaptă e ușoară”, a spus Melanie Vogel, co-președinta EGP. ”Va fi ușoară dacă vom izbuti să ne conectăm cu oamenii, ca să ne asculte mesajul. Dar pentru asta trebuie ca cei care poartă mesajul nostru să iubească cu adevărat oamenii!”

Unul din mesajele principale pe care vrem să le transmitem este că nu mai putem folosi combustibilii fosili și că trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a trece la forme de energie verde, curată. Pentru că energia verde este cea mai ieftină, ne ferește de efectele monopolurilor furnizorilor de combustibili fosili care, în prezent, au ajuns să dicteze, prin lobby și corupție, în cele mai importante conferințe care au ca scop salvarea omenirii (ex. COP28).

Ne confruntăm cu crize multiple, generate fie de folosirea irațională a combustibililor fosili, fie de bătălia pentru acești combustibili.

Și trebuie să trecem la moduri de producție sustenabilă, la modele de economie circulară, pentru că planeta și natura se  sufocă din cauza gunoaielor pe care le producem.

Există și soluții de rezolvare pentru aceste probleme dar, pentru a reuși să ne facem auzită vocea la nivelul forurilor de decizie, peste vocea lobbyiștilor plătiți de marile corporații, avem nevoie de suportul cetățenilor, pe care ne propunem să-i implicăm de acum încolo mai mult în luarea deciziilor la nivel național și european.

Avem nevoie de colaborarea cu partide și oameni care pot oferi soluții concrete, clare.

Trebuie să includem toate partidele, organizațiile civice și mișcările sociale pentru a reuși.

Și, pentru a ne face auzită vocea, avem nevoie de CURAJ.

Campania EGP pentru alegerile europarlamentare

Campania trebuie să se bazeze pe cuvinte care motivează. Trebuie în primul rând să-i facem pe oameni să iasă din case și să voteze. Cuvântul de ordine este MOBILIZARE.

Echipa de campanie a EGP, condusă de Sybren Kocistra va colabora cu partidele verzi din toate țările, pentru a ne asigura că există o platformă politică comună, atât pentru europarlamentare cât și pentru alegerile naționale. 

Temele principale ale campaniei vor fi:

– clima, criza climatică și efectele acesteia asupra economiilor și oamenilor

– sociale – echitatea socială

– drepturile fundamentale ale oamenilor

Principalii purtători de mesaj ai EGP în această campanie au fost nominalizați. Dintre cei 4 candidați la poziția de ”vârf de lance” ai campaniei, vor fi aleși cei 2 care întrunesc cele mai multe voturi din partea membrilor EGP:

Candidații sunt:

          1. Benedetta Scuderi (Italia), nominalizată de FYEG / European Young Greens, a declarat: „Suntem Verzii care au făcut UE mai ambițioasă, feministă și mai tânără. Ca tineri, suntem mai supărați, dar și mai pregătiți să construim lumea pe care o merităm. Nu avem timp de pierdut, dar mai avem timp de câștigat!”

           2. Terry Reintke (Germania), nominalizată de Bündnis 90/Die Grünen, a declarat:

„Vreau ca milioanele de oameni din Europa să fie vedetele campaniei noastre electorale. Pentru ei luptăm pentru locuri de muncă și salarii bune, pentru Green Deal, justiție socială și drepturi fundamentale. Pentru ei vreau să fiu principalul candidat al Verzilor.”

         3. Elīna Pinto (Letonia), nominalizată de Progresīvie, a declarat:

„Părinții fondatori au creat Europa unind cărbunele și oțelul pentru pace. Astăzi, este timpul pentru o Europă reactivată pentru pace prin surse regenerabile, alimentată de ideea de redresare, de respect pentru diversitate și resurse de apărare.”

        4. Bas Eickhout (Olanda), nominalizat de GroenLinks, a declarat:

„Voi face campanie pentru o Europă verde, justă din punct de vedere social, care să-și prețuiască diversitatea și să susțină o societate inclusivă pentru toți. Împreună putem învinge inegalitatea și nedreptatea. Aș fi onorat să fiu Spitzenkandidatul tău verde.”

A consemnat, Rodica Bărbuță