Președintele executiv al Partidului Verde (Verzii), Adrian Dohotaru, și-a exprimat miercuri seara, la Brașov, susținerea pentru crearea unei rețele de arii naturale urbane la nivel național și a cerut Parlamentului votarea unei legi pe care a co-inițiat-o și care a fost asumată transpartinic de ceilalți inițiatori. Legea stă însă în sertarele Parlamentului din motive care nu sunt comunicate.
Ce s-a transmis de către primarul Brașovului și de către societatea civilă este clar și arată că protejarea unor zone naturale urbane ajută la dezvoltarea economiei locale într-un mod mai armonios și nu o blochează.
– La Cluj, o arie naturală urbană protejată este acceptată de Primarie în urma unui studiu de biodiversitate în interiorul unei investiții preconizate de 100 de milioane de euro pentru Parcul Est.
– Proiectul de Parc Natural Brassovia urmează să fie desemnat într-o primă fază pe miile de hectare de pădure deținute de primărie ca arie naturală de interes local. După care primăriile din zona metropolitană sunt convinse să intre în viitorul Parc Natural Brassovia, întins pe câteva zeci de mii de hectare.
– La București, Asociația Parcul Natural Văcărești propune valorificarea ca arii naturale protejate și salba de lacuri. În total, 11 asociații la nivel național s-au coalizat, ca să propună, deocamdată, 18 arii naturale urbane.
“Miza e mare, a avea natura la ușa ta, a avea mai mult oxigen și mai puțină poluare, a avea urbanism echilibrat, nu haotic, a avea păduri protejate strict lângă orașe și culoare verzi-albastre”, declară Adrian Dohotaru, președintele executiv al Verzilor, responsabil, printre altele, de relația cu societatea civilă.