Partidul Verde consideră că traficul de persoane scăpat de sub control în România reprezintă o bilă neagră pentru aderarea la spațiul Schengen

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Partidul Verde consideră că traficul de persoane scăpat de sub control în România reprezintă o bilă neagră pentru aderarea la spațiul Schengen


Ce face România în privința traficului de persoane constituie un criteriu de evaluare pentru aderarea la spațiul Schengen

Dacă vrem să aderăm la Spațiul Schengen politicienii vor trebui să își ”facă temele” și în privința traficului de persoane, lăsând deoparte interesele personale ale unor perverși și corupți din instituțiile statului. 

Recent, Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport dur privind traficul de persoane în România – 2023 Trafficking in Persons Report: Romania* -, în care printre altele, este menționat că Guvernul a redus eforturile de aplicare a legii, metoda de calculare a prescripției a dus la nepedepsirea inculpaților și că există o posibilă complicitate oficială în infracțiunile de trafic de persoane în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. 

https://www.state.gov/reports/2023-trafficking-in-persons-report/romania/ 

De asemenea, Guvernul nu a îndeplinit standardele minime în mai multe domenii cheie, iar autoritățile au investigat, au urmărit penal și au condamnat semnificativ mai puțini traficanți.

Tot in raport se face referire la o presupusă complicitate la infracțiunile de trafic care a persistat, în special în cazul oficialilor care exploatează copiii aflați în îngrijirea caselor guvernamentale sau a centrelor de plasament.

Autoritățile nu au verificat indicatorii de trafic de persoane și nu au identificat în mod proactiv victimele din rândul populației vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, lucrătorii sexuali sau copiii din instituțiile guvernamentale. 

Guvernul nu a oferit finanțare suficientă ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii și expuse riscului de reîntoarcere la stadiul de persoane traficate. În cele din urmă, modificările legislative au împiedicat urmărirea penală și au condus la impunitate pentru unii oficiali complici la infracțiuni de trafic.

În raport se mai arată că observatorii au raportat “o posibilă complicitate oficială în infracțiuni de trafic de persoane în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări”, susținând că ”autoritățile nu au investigat acuzațiile privind traficul de forță de muncă ca parte a unui aranjament de protejare a angajatorilor români care nu dispuneau de forță de muncă calificată la nivel național”.

De asemenea, potrivit ONG-urilor citate în raport, în cazurile de trafic de persoane care implică victime străine, autoritățile nu au pus în aplicare în mod eficient legea și adesea au acuzat suspecții de trafic de alte infracțiuni decât traficul de persoane, cum ar fi proxenetismul, pentru a evita investigațiile lungi, costisitoare și care necesită mult timp.

Mai multe ONG-uri și mass-media au continuat să își exprime suspiciunea că personalul care lucrează în instituțiile guvernamentale pentru copii și în centrele rezidențiale pentru persoane cu handicap a facilitat traficul. ONG-urile au observat că, în anumite județe, funcționarii au acționat mai degrabă drept complici ai traficanților.

România rămâne o țară-sursă principală pentru victimele traficului sexual și ale traficului de forță de muncă în Europa. Marea majoritate a victimelor identificate sunt femei victime ale traficului sexual exploatate în România și în alte țări europene, inclusiv în Austria, Irlanda, Italia, Spania și Regatul Unit.

Politica este, în general, absentă în privinta traficului de persoane și a realităților cu care se confruntă societatea românească. Prejudecățile, lipsa de informare, de implicare și de spirit civic fac ca populația să judece și să acuze victimele. Semnalele de alarmă trimise repetat de ONG-urile implicate în lupta împotriva exploatării sexuale și în muncă au rămas fără răspuns.

Noi, cei de la Partidul Verde, Verzii, suntem hotărâți și implicați în susținerea luptei împotriva traficului de persoane și exploatării în munca – criteriu de evaluare important în vederea aderării României la Spațiul Schengen. Atât actiunile de informare, de conștientizare și de responsabilizare ale politicienilor din România, cât și cele de sensibilizare a opiniei publice ne stau mărturie în acest sens.

Veniți alături de noi pentru o Românie verde, progresistă și incluzivă!

www.partidulverde.ro
Silvia Dumitrache

Co-președinta Partidului Verde Diaspora