În București s-a auzit din nou vaierul Educației, strivită de nepăsarea guvernanților
Astăzi, în a 19-a zi de Grevă generală a profesorilor, în București s-au strâns câteva mii de profesori care au continuat protestele, nemulțumiți de ofertele de rezolvare propuse de guvern, ca răspuns la cererile formulate de sindicatele din educație încă de anul trecut.
Începând cu orele 11,00, spre Piața Victoriei au început să sosească grupuri de profesori, veniți din București și din toate județele țării – cu steaguri, pancarte, lozinci, vuvuzele, fluiere și alte instrumente zgomotoase. Sunt convinsă că larma făcută de profesorii supărați s-a auzit până departe, dar nu sunt sigură că a avut vreun efect în interiorul Palatului Victoria. Cei de acolo au pielea prea groasă și știu să facă ”ureche surdă” la cererile justificate ale celor care pregătesc viitorul țării.
După ce piața și parcurile din jur s-au umplut, coloana de demonstranți a pornit întru-un lung marș spre Cotroceni, sub soarele fierbinte. Profesorii s-au oprit în fața intrării la președinție, pentru a atrage atenția președintelui Iohannis – se pare cu același rezultat. Nimeni nu a ieșit să vorbească cu profesorii.
Dragi profesori, nu renunțați, nu acceptați să fiți tratați cu dispreț și firimituri și nu acceptați să fiți șantajați – așa cum l-am auzit pe un lider PSD că cere sindicatelor o declarație de susținere pentru partidul lui, pentru că doar ei ”sunt de încredere”!??
Noi, Verzii, suntem alături de voi și vă susținem total cererile:
6% din PIB pentru Educație pentru a se putea realiza o schimbare de paradigmă în educație
Majorarea salarizării personalului din învățământ, prin noua lege a salarizării, plecând de la principiul ”salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.
O selecție corectă a oamenilor care ajung la catedră și o mai bună pregătire inițială și continuă – să intre în sistemul de educație doar oameni competenți, care să-i înlocuiască pe toți cei nepregătiți
Legi ale educației elaborate împreună cu profesorii, în urma unor consultări reale.
Respect pentru meseria de profesor.
O societate educată, cu o resursă umană competitivă pentru piața muncii.
Rodica Bărbuță, vicepreședinte pentru Educație și Cercetare al Partidului Verde
#ÎndrăznițipentruEducație
#Echitate #Verzii