Astăzi dimineață au continuat lucrările Congresului cu dezbaterea și completarea celor 11 rezoluții care se vor vota după-amiază. Se vor vota rezoluții despre:
- Acțiuni împotriva comerțului cu specii amenințate cu dispariția
- Salvarea râurilor și altor corpuri de apă de la secare și/ sau un management necorespunzător
- Abordări verzi bazate pe cercetare a legii privind accesul liber la canabisul medicinal
- Pentru o guvernare modernă și ambițioasă și o politică fiscală comună
- Economii sustenabile și care să aducă bunăstare tuturor oamenilor și planetei – nu o economie colonială, ci una construită cu oamenii, pentru oameni și planetă
- Interzicerea sistemelor autonome cu arme letale
- Viziunea Verzilor Europeni pentru pregătirea alegerilor europene din 2024 și campaniilor electorale ale verzilor
- Liderii verzi din 2024 pentru EGP – susținerea comună a candidaților
- Depășirea barierei de vârstă în politică – Prioritizarea candidaților tineri pentru alegerile pentru Parlamentul European
- Bruxelles este prea alb. Uniunea Europeană se bucură de o largă diversitate de popoare și are o problemă de incluziune. Este de mult timpul pentru o schimbare. Haideți să devenim acea schimbare.
- Partidele politice europene trebuie să rămână pan-europene. Să nu existe o separare între partidele din țările membre și cele care nu sunt încă membre ale UE.
În a doua sesiune a lucrărirlor de dimineață s-au desfășurat dezbaterile provocărilor cu care se confruntă toate partidele verzi din Europa în fața provocărilor multiple privind:
- Schimbările industriale și schimburi comerciale corecte
- Piața de energie și electricitate
- Dezvoltarea UE prin acceptarea altor țări candidate și echitate socială
Despre aceste dezbateri vă vom povesti mai pe larg la întoarcere.
Dar, cel mai important eveniment al zilei de ieri și al acestei dimineți a fost constituirea The Green Anticorruption Network, la care s-au raliat deja partidele verzi din 14 țări europene, inclusiv Partidul Verde – Verzii din România.
Inițiativa înființării aceste rețele anti-corpuție aparține prietenului nostru, Gabriel Ursescu din Suedia, care a propus comisiei PETI inițiativa, sprijinită de Partidul Verde din Suedia și de alți câțiva deputați europeni, printre care Nicolae Ștefănuță (Grrens/EFA(), Yana Toom (Renew Estonia), Maite Bernhuber (EPP Austria), Andrey Slabakiv (ECR Bulgaria), Vlad Gheorghe (Renew România).
În următoarea comunicare vă vom spune mai multe despre această rețea anti-corupție, care va susține inclusiv stabillirea unui Procuror European specializat pentru crimele de mediu.
Rodica Bărbuță